Styret i bensin-og kioskvarekjeden Statoil & Fuel Retail (SFR) anbefaler aksjonærene å selge sine aksjer til kanadiske Couche-Tard, som byr 53 kroner stykket, eller nær 16 milliarder kroner for selskapet. Anbefalingen er gjort uten konkurranse fra andre tilbydere.

Representantene for SFRs ansatte stemte imidlertid imot, og går hardt ut mot beslutningen.

Styremedlem og hovedtilitsvalgt i SFR, Ketil Johannessen, bekrefter overfor DN.no at samtlige tre ansatte i styret var imot beslutningen, men at flertallet og resterende fem representanter stemte for.

- Det var tre ansatterepresentanter som stemte i mot. Det var en anbefaling og uttalelse som vi stemte over, og jeg som ansattrepresentant stemte imot, sier Johannessen til DN.no.

Ekskluderte seg fra styrets anbefaling
Ansattrepresentantene ekskluderte seg selv fra styrets anbefaling og erklæring på følgende bakgrunn:

- At Statoil Fuel & Retail ennå ikke er uavhengig og skilt ut av Statoil ASA

- At de anser Couche-Tard ikke å ha tilstrekkelig kompetanse om selskapets virksomhet

- At de frykter at Couche-Tard vil dele opp og selge selskapets eiendommer

Johannessen er skeptisk til Couche-Tard uttalelser om at SFR vil kunne drive som før, og frykter tap av kompetanse og en fremtidig oppslitting av selskapet.

Bekymret for uttalt strategi
- Det har de sagt, og så får man håpe at de holder ord. Men vi har jo sett hva som skjer med andre norske selskaper som blir kjøpt opp av utenlandske selskaper. Så, det er ikke alltid at den uttalte strategien på oppkjøpstidspunktet holder så fryktelig lenge, sier ansattrepresentanten.

- Jeg mener at det hadde vært det best for virksomheten og selskapet om Statoil hadde forblitt en langsiktig eier, sier Johannessen til DN.no.

Hovedaksjonær Statoil ASA, som eier 54 prosent av SFR, har akseptert budet.

- Vi mener at Alimentation Couche-Tard er en sterk industriell eier og at prisen er attraktiv. Tilbudet, som anbefales av styret og ledelsen i Statoil Fuel & Retail, gir en god løsning for alle parter, uttalte finansdirektør Togrim Reitan i Statoil i en melding onsdag.

Foruten styreproff Birger Magnus og tre ansattrepresentanter, består SFRs styre av Jon Arnt Jacobsen og Marthe Hoff, Statoil, konsernsjef Per Bjørgås i New Store Europe og Lotta Lundén som er divisjonssjef i Ikea.

Les også:
Overrasket over at ikke flere ble spurt
- Har ikke vært i kontakt med andre aktører
Besøkte over 200 Statoil-stasjoner
Selger Statoil Fuel & Retail
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.