Statens havarikommisjon for transport offentliggjorde tirsdag kveld en ny foreløpig rapport etter ulykken som kostet 13 mennesker livet 29. april.

Kommisjonen mener utmattingsbruddet i ett av de åtte andretrinns planetgirene har utviklet seg uten at dette ble fanget opp av systemene som skal varsle om feil som er under utvikling.

– Vi er helt sikre på at det er et utmattingsbrudd som er årsaken. Det som fortsatt gjenstår er å forstå hvorfor det oppsto, og hvor fort det utviklet seg, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til NTB.

Ulykke

I rapporten nevnes det at girboksen på ulykkeshelikopteret i 2015 var involvert i en trafikkulykke.

– Girboksen ble fraktet på en liten lastebil. Bilen var i en ulykke, og da falt girboksen av, fortsetter Halvorsen.

På grunn av ulykken ble girboksen sendt til produsenten for inspeksjon og reparasjon.

– Vi sier ikke at trafikkulykken var utløsende for utmattingsbruddet. Det er mange andre ting som kan ha ført til ulykken, og det er det vi undersøker nå, sier Halvorsen.

Da girboksen i januar 2016 ble installert i Super Puma-helikopteret som styrtet ved Turøy, hadde den vært i drift i 1.080 timer. Ved styrten hadde den gått omtrent 1.340 timer.

Deler

Havarikommisjonen har fortsatt ikke funnet alle delene etter helikopteret.

– Vi tror vi har funnet de delene som kan si noe om hva som skjedde, men vi skulle gjerne hatt alt. Vi mener vi har nok til å kunne fastslå hva som var årsaken til styrten, sier Halvorsen.

I rapporten nevnes en ulykke med et annet Super Puma-helikopter utenfor Skottland i 2009. Den gang løsnet rotoren, og 16 personer mistet livet. Også der pekte granskningsrapporten på et utmattingsbrudd i girboksen. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Amerikansk BNP opprevidert  

Undersøkelse: Flere venter fortsatt boligprisvekst

Bank of England tilfører markedet mer enn 30 milliarder kroner

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.