Før helgen kom den greske regjeringen og EUs finansministre til enighet om å forlenge landets lånepakke med fire måneder. Avtalen var at Hellas innen mandag skulle levere en liste over reformforslag som skal betinge avtalen med kreditorene.

Fristen ble utsatt noen timer, og tirsdag morgen leverte Hellas listen, melder CNN, som viser til EU-kommisjonen.

De 19 eurolandene skal nå beslutte om de vil godkjenne planen. Forslaget skal også godkjennes av troikaen av IMF, Europakommisjonen og Den europeiske sentralbanken.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets understreker i sin morgenrapport tirsdag at dette på ingen måte sikrer Hellas finansiering de neste fire månedene.

- Dels skal Hellas levere sin endelige, og mer spesifikke, reformliste i april. Og dels krever utbetaling av nye lån at Hellas etterlever forpliktelsene i den gamle avtalen. Slik skal Hellas holdes på tå hev, skriver Dørum.

- Så selv om en avtale godkjennes i dag, vil det greske spøkelset fortsette å hjemsøke oss utover våren, skriver han.

Konstruktive samtaler

Internasjonale medier melder at det i løpet av tirsdagen vil bli holdt en telefonkonferanse mellom finansministrene i eurosonen.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Markets viser til EU-representanter som mandag uttalte at samtalene mellom troikaen og Hellas det siste døgnet har vært mer konstruktive enn tidligere.

- Dermed øker forhåpningene om at en avtale kan komme på plass, skriver hun i meglerhusets morgenrapport.

Due-Andresen påpeker samtidig at listen fra Hellas skal godkjennes av både finansministrene og nasjonaleparlamenter. I likhet med Dørum, viser også hun til at listen ikke er «den endelige sten med tiltak» fra grekerne.

- Kun startpunkt

- Tyskland presiserer at denne listen kun skal være et startpunkt for videre forhandlinger. Den endelige og mer omfattende beskrivelsen av hva Hellas vil gjennomføre av tiltak skal være klar til slutten av april, og fram til da kan troikaen komme med innsigelser og mot forslag. I mellomtiden er det fortsatt usikkert hvordan Hellas skal finansiere sine utgifter, skriver Due-Andersen.

- Vi mener imidlertid det er verdt å minne om at EU og eurosonen tidligere har utvist overraskende evne til å lappe seg selv sammen i siste liten og halte videre, skriver hun.

Mandag mente Morgan Stanley at sjansen for at Hellas forblir i eurosonen ikke har økt etter fredagens enighet, skriver Bloomberg News.

Før helgen sa flere parlamentsmedlemmer fra det greske regjeringspartiet Syriza til DN at de er overbevist om at partene til slutt vil bli enige og at de forberedt på å se et kompromiss.

TDN Finans skriver tirsdag morgen at markedet vendte tommelen opp for signalene om en mulig avtale mellom Hellas og kreditorene. Eurostoxx-50 la på seg 0,6 prosent fra fredag. Lange italienske og spanske statslånsrenter falt 7-8 rentepunkter, skriver nyhetsbyrået. Det vises også til at euro ble litt styrket, mens lavere oljepris, tilbake under 60 dollar fatet, medvirket til en noe svakere krone.

Les også på DN.no i dag:
USA i dag: Offentlig sektor kan bli stengt igjen
Røkkes datter ga sin første offentlige tale  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.