Torsdag leverte Hellas inn en forespørsel om å forlenge kriselånsavtalen med internasjonale kreditorer i seks måneder. I brevet lovet den greske regjeringen blant annet å akseptere det finansielle og formelle innholdet i redningspakken, samt de finansielle forpliktelsene overfor långiverne.

Forslaget ble imidlertid avvist av Tyskland - allerede samme dag som søknaden ble levert inn.

Ifølge den tyske finansministerens talsperson, Martin Jäger, var ikke brevet i henhold til de avtalte kriteriene i eurogruppen. Det skriver CNBC.

- For å være ærlig går det i retning av en brofinansiering - uten å oppfylle kravene til programmet, sier han.

Tyskland har nå lagt seg på en hardere linje, etter å ha vært samlet til et forberedende møte torsdag, skriver Financial Times.

Landet skal blant annet ha oppfordret Hellas til ikke å fremlegge mer enn « tre linjer» med forespørsel om forlengelse av opplegg, løfter om å fullføre programmet og forpliktelse overfor kreditorene. I tillegg ber Tyskland om å få tilbake 10,9 milliarder euro.

Snakket på telefon

Italias statsminister Matteo Renzi snakket torsdag kveld med Hellas statsminister Alexis Tsipras og president Jean-Claude Juncker i Europakommisjonen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tsipras snakket også med Tysklands statsminister Angela Merkel i 50 minutter.

Målet med samtalene var å forsøke å komme til enighet om den greske statsgjelden.

Italia er enig med Tyskland om at den nye regjeringen i Hellas er nødt til å respektere vilkårene i det internasjonale støtteprogrammet, til tross for at italienske uttalelser har vært langt mildere enn Tyskland har vært.

- Samtalen ble holdt i et positivt klima, i retning mot å finne en gjensidig fordelaktig løsning for Hellas og eurosonen, sier en talsperson til Reuters.

En start

Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel uttalte torsdag at det som teller, er hva slags økonomiske reformer Hellas er villige til å gjennomføre.

- Brevet kan kun være en start på forhandlingene, mener han.

En gresk statsråd uttale ifølge nyhetsbyrået, at EU-ministrene kun har to valg når de møtes fredag:

- I morgen har europgruppen kun to valg: å enten godta eller avvise den greske forespørselen. Først da vil det fremstå tydelig hvem som ønsker å finne en løsning, og hvem som ikke gjør det.

 

LES OGSÅ: USAs største arbeidsgiver øker minstelønnen til 76 kroner

Politikere i ordkrig etter Sandberg-utspill

Stormberg kutter staben  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.