Oppdatering: DNB opplyser i ettertid at det ikke vil være mulig å justere på uttaksbeløpene i kortene når man skal ta ut i minibank.

Hellas' regjering bekrefter at bankene i landet holdes stengt i seks arbeidsdager fra mandag. Samtidig stenges minibankene i én dag, og det innføres en uttaksgrense.

På tross av de økonomiske problemene landet befinner seg i, skal 275.000 nordmenn på pakketur til Hellas i sommer. Er du en av de som reiser i nær fremtid, bør du følge med på disse rådene:

1. Ta med kontanter

«Ettersom greske banker nå sliter med likviditeten og det kommer meldinger om at de kan bli stengt fra mandag 29. juni, bør alle ta med seg kontanter nedover. Kan du betale med kort på restauranten du går til, bør du benytte deg av dette, og heller spare kontantene til situasjoner der du ikke har mulighet til å betale med kort.», skriver DNB i sine reiseråd for Hellas.

Ifølge banken er maksgrensen for uttak i minibank på 9.900 norske kroner for en periode på fire virkedager. Grensen for hvor mye kontanter du kan ta med over landegrensen er tilsvarende 25.000 norske kroner per person.

- Alle som skal til Hellas bør tenke gjennom hvor mye penger de planlegger å bruke gjennom oppholdet, og ta med seg hele dette beløpet pluss litt ekstra buffer i kontanter, skriver kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNBs reiseråd.

Det kan by på utfordringer, siden uttaksgrensen ikke nødvendigvis dekker feriebudsjettet til en gjennomsnittlig norsk familie.

- Det er viktig å huske på begrensningen for uttak. Begynn å ta ut penger allerede nå dersom du reiser snart, sier Westerveld.

Å møte opp personlig i banken er også en mulighet:

- Er du DNB-kunde kan du ta ut mer penger dersom du møter opp i en av bankens filialer på Gardermoen personlig. Da skal det gå greit å ta ut nok penger til å dekke feriebudsjettet, sier Westerveld.

2. Vær forberedt på minibank-trøbbel

«Bankene vil være stengt frem til folkeavstemmingen, og det  er meget sannsynlig at det vil være køer og kan ta tid å ta ut penger fra minibankene de kommende dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging.», skriver Utenriksdepartementet (UD) i sine landssider om Hellas.

Det er annonsert folkeavstemming den 5. juli, og det er fra mandag 29.06 innført restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibankene. Dette gjelder ikke for utenlandske kort, skriver UD.

Ifølge DNBs reiseråd risikerer man «å finne tomme eller stengte minibanker ved ankomst.»

3. Vær ekstra varsom mot tyveri

- Har man med mye kontanter, er risikoen høyere om man blir utsatt for noe kriminelt. Vi oppfordrer reisende om å ikke oppbevare alt på ett sted, og bruk safe der det er tilgjengelig, sier Westerweld til DN.

Reisende til Hellas anbefales å ta med hele sitt feriebudsjett i kontanter, og risikerer dermed store tap dersom de blir utsatt for tyveri eller ran.

- Oppbevar kontanter på kroppen og vær ekstra varsom på flyplasser og knutepunkter, særlig dersom fremmede opptrer unormalt behjelpelig, sier han.

4. Ha en god reiseforsikring

DNB anbefaler reisende å ha en god reiseforsikring. Reisende anbefales også å kjøpe pakkereiser heller enn å planlegge turen selv, ettersom det gir flere rettigheter og større trygghet dersom noe skulle skje.

Les mer om Hellas på DN.no:

Tyske ledere raser over Hellas-nei

Greske banker holder stengt i seks dager

Hellas-frykt ga fall på Tokyo-børsen

Tomme banker tvinger Hellas til desperate tiltak

Hellas innfører kapitalkontroll

Se DNTV: Tjene penger i Hellas

Tjene penger i Hellas
Tjene penger i Hellas
01:27
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.