Grekerne våkner mandag opp til stengte banker, kapitalkontroll og stadig tommere butikkhyller. Statsminister Alexis Tsipras gir EU og sentralbanken ESB skylden.

Ifølge Reuters vil også den greske børsen holde stengt.

Avgjørelsen skyldes Den europeiske sentralbankens (ESB) beslutning om ikke å øke krisefinansieringen til de greske bankene, sier Tsipras.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet, var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale søndag kveld.

Kapitalkontroll betyr begrensninger på uttak og overføring av penger, men den greske statsministeren har foreløpig ikke gitt detaljer om hvilke restrisjoner det er snakk om. Han har heller ikke opplyst hvor lenge bankene skal holdes stengt.

Tsipras understreker imidlertid at greske bankinnskudd er sikret og at ESB ikke kan hindre en gresk folkeavstemning.

Tiltakene som nå iverksettes i Hellas, ligner dem som ble iverksatt på Kypros for å unngå bankkollaps i 2013, skriver The New York Times.

I løpet av helgen har kriserammede grekere tømt minibankene for euro og matbutikkene for varer.

– Mange har begynt å hamstre, og nå frykter folk at de ikke vil få utbetalt pensjonene sine, sa filosofiprofessor og leder for Det norske instituttet i Aten, Panos Dimas, til NTB søndag.

Søndag kveld var det møte i det greske rådet for finansiell stabilitet. Etter møtet opplyste administrerende direktør i en av Hellas største banker, Piraeus, at greske banker vil holde stengt mandag.

Utenriksdepartementet har tidligere søndag gått ut med en advarsel til nordmenn med planer om Hellas-ferie.

Les også:

Tomme banker tvinger Hellas til desperate tiltak

- Vi får ikke bestemme noe selv. Tyskland og de andre dikterer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

UD advarer Hellas-turister mot tomme minibanker