Hellas kan komme til å forlate både eurosonen og EU dersom landet ikke oppnår en avtale med kreditorene, varsler den greske sentralbanken, melder NTB.

- Mislykkes man med å oppnå en avtale, vil det markere begynnelsen på en smertefull vei som først vil føre til en gresk statskonkurs. Til syvende og sist vil landet forlate eurosonen og mest sannsynlig også EU, heter det i en uttalelse fra sentralbanken onsdag.

Uttalelsen ble gitt i forbindelse med en rapport om bankens pengepolitikk i 2014-2015.

Sentralbanken mener imidlertid at Hellas ikke har råd til å gå glipp av en avtale med kreditorene.

- Den greske sentralbanken tror at å komme frem til en avtale med partnerne er et historisk krav de ikke har råd til å ignorere, heter det.

Store konsekvenser for Hellas

- Konsekvensene er større for Hellas enn de er for eurosonen. Men dette er ikke gunstig for eurosonen heller, og vil helt sikkert føre til volatilitet i markedene, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast.)
Den nåværende låneavtalen mellom Hellas og de internasjonale långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper 30. juni.

- For Hellas sitt tilfelle vil det («grexit») bety stopp for den nødfinansieringen de får fra ECB og trolig store problemer innenfor det greske banksystemet, sier Bernhardsen.

Problemer

Han peker på at dersom Hellas misligholder sine låneforpliktelser vil ikke bankene kunne stille tilfredsstillende garanti for å få låne mer penger. Det vil føre til store problemer innenfor banksystemet.

- Jeg tror ikke vi skal underdrive effekten dette har for eurosonen som helhet heller. Eurosonen har vært mer enn bare en valutaunion. Det har også vært en integrasjonsprosess hvor man prøver å samle de europeiske landene. Den tankegangen der vil svekkes, og troverdigheten som sådan, sier Bernhardsen.

Påvirker det Norske markedet

Han tviler ikke på at eurosonen kommer til å bestå, men påpeker at en «grexit» vil skape uroligheter i markedene - også i det norske markedet.

- Når det gjelder de lange norske rentene, så følger de bevgelsene i eurosonen veldig mye. Gitt at rentene skulle falle mye der, så kan det også falle noe i Norge. Det spørs hvordan en vurderer norske kroner i øyeblikket. Er Norge nå en «safe haven», eller ikke? Det har jo vært det tidligere. Nå har vi en svak krone og folk er usikre på norsk økonomi. Det kan tenkes at når det blir en risk i markedet er det noe som kan holde kronen svak fremover, understreker Bernhardsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - De oppfører seg som klovner som sitter bakerst i klasserommet

- Avgjørende med Hellas-avtale innen 30. juni

Se DNTV: - Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert: