En talsmann for den greske regjeringen sa at Hellas fortsatt står fast på sine posisjoner etter Tsipras' to timer med samtaler med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, ESB-sjefen Mario Draghi og IMF-sjef Christine Lagarde.

Forhandlingene blir gjenopptatt klokka 9 torsdag morgen, før et nytt møte med finansministrene i de 19 eurosonelandene starter klokka 13.

Finansministrene møttes også onsdag ettermiddag, men gikk fra hverandre etter en time fordi de ikke hadde nok informasjon å jobbe med gjennom natten, slik de hadde planlagt.

Sterkt press hjemme

Finansministrene beskylder Hellas for å nekte å gå med på kompromisser til tross for at Hellas desperat trenger den siste utbetalingen av et kriselån for å betale avdrag på gjeld til IMF som forfaller 30. juni.

Men Tsipras er under sterkt press fra betydelige deler av sitt Syriza-parti hjemme for ikke å gi etter for kravene til EU, ESB og IMF.

Vil ikke klare avdrag

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror ikke Hellas vil klare å betale avdraget som forfaller til IMF neste uke, med eller uten en gjeldsavtale med kreditorene.

Men et mislighold av lånet hos Det internasjonale pengefondet (IMF) vil ikke føre til noe umiddelbart kaos, mener Juel.

– Ratingbyrå som vurderer kredittverdighet, vil ikke erklære Hellas som i en misligholdt situasjon selv om de misligholder lånet hos IMF den 30. juni. Det vil derimot skje om de misligholder lånet hos Den europeiske sentralbanken (ESB) den 20. juli, sier Juel til NTB.

Sjeføkonomen i Nordea sier at det å ikke overholde låneavdragene til ESB er mer alvorlig, fordi mislighold av lånet vil hindre greske banker i å låne penger.

Nok en forlenging?

Juel mener likevel det virkelig haster med å få på plass en avtale.

– De må ha en løsning i sikte før månedsslutt. Ellers må EU og IMF være enige om å forlenge den såkalte pakke to-løsningen enda en måned, påpeker Juel, som tror en slik forlenging av låneprogrammet kan være mulig.

I Brussel tok finansministrene i eurogruppen pause i forhandlingene onsdag kveld.

Hellas kjemper om å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, den siste utbetalingen i låneprogrammet som utløper 30. juni. Samme dato må landet betale 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF.

– Toget er nok gått

Juel i Nordea tror ikke Hellas klarer avdraget selv med en avtale de nærmeste dagene.

– De har ganske sikkert ikke penger til å betale avdraget tirsdag. Lånet vil trolig misligholdes, eller betalingen forsinkes.

– Og selv om partene skulle bli enige nå, er nok toget gått for betaling av avdraget 30. juni, for her skal en eventuell avtale godkjennes av blant andre parlamentet i Hellas. Der er noen formelle runder som kreves før kriselånet blir utbetalt, påpeker Juel.

Vil bli uro

Sjeføkonomen mener mislighold av lånet hos IMF først og fremst er et politisk nederlag for Hellas, da de vil komme i selskap med noen få andre land som har misligholdt lån hos IMF.

For markedene vil en ny dag uten løsning føre til uro, tror Juel.

– Men det er ingen katastrofe. En får en situasjon hvor rentene på for eksempel sikre papirer, tyske statsobligasjoner, går litt ned. Euroen kan bli litt svekket og børsene vil være urolige, men jeg tror ikke på noen voldsomme greier, avslutter Juel.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Brudd i Hellas-forhandlingene

 
Tsipras kritiserer kreditorene

- Hellas har ikke potensial til å sjokkere