Tysklands finansminister tror Hellas' ferske regjering får problemer når den skal selge den nye avtalen med Brussel til velgerne.

Torsdag sa seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til DN at en eventuell avtale vil være å gripe inn i demokratiet til Hellas.

Les saken her: - Det er ikke uproblematisk

Etter intense forhandlinger ble det fredag kveld klart at eurogruppen forlenger Hellas' låneprogram med fire måneder. Men det kommer ikke gratis for regjeringen i Aten, noe Wolfgang Schäuble passer på å påpeke.

– Det å være i regjering er et møte med virkeligheten, og virkeligheten er ofte ikke så fin som en drøm, sa den tyske finansministeren til journalister i Brussel.

Alexis Tsipras og hans regjering vil ikke få noen krisepenger før grekerne innfrir vilkårene i kriseprogrammet, understreker Schäuble.

– Grekerne får helt sikkert vanskeligheter med å forklare avtalen til sine velgere, sa tyskeren ifølge Reuters.

Hellas' versjon

Spørsmålet er nettopp hvordan de greske velgerne oppfatter avtalen, som ble dratt i havn på det tredje møtet på to uker og etter intense diskusjoner med de 19 finansministrene i eurosonen.

Euroleder Jeroen Dijsselbloem sier det er noe «fleksibilitet» i programmet, men de nye lederne i Aten forplikter seg de neste fire månedene til svært like vilkår som tidligere greske regjeringer.

Hellas' finansminister var like fullt opptatt av å fremstille avtalen som en gresk seier.

– Vi får et forhold mellom likeverdige. Vi legger dagene bak oss der reformer ble diktert, men ikke fulgt. Fra i dag av er vi medforfattere av vår egen skjebne, sa Yanis Varoufakis til pressen i Brussel.

Unngår kollaps

Avtalen med eurokollegene innebærer at Hellas unngår kollaps når programmet utløper ved månedsskiftet, og børsene i USA reagerte med et kraftig byks oppover.

Men Atens nye ledere har lovet velgerne mer enn en avverget kollaps og har ikke råd til at låneforlengelsen blir oppfattet som et knefall for Brussel.

Hellas må allerede mandag legge fram en liste over reformplaner. For den venstreorienterte regjeringen er det et viktig poeng at den nå får muligheten til å påvirke fremtidige reformer selv.

– Det er ikke innlysende hvordan Tsipras skal selge dette som en seier hjemme, kommenterer Vincenzo Scarpetta i tankesmia OpenEurope om statsministerens arbeid overfor opinionen.

Overvåking

Hellas forplikter seg dessuten så lenge forlengelsen varer, til ikke å innføre ensidige tiltak som vil virke negativt inn på stabilitet og balanse. Grekerne sier også de skal innfri alle økonomiske forpliktelser overfor kreditorene. Og de skal fortsatt overvåkes av de internasjonale långiverne, selv om de får litt større slingringsmonn i kravet til budsjettoverskudd.

Låneprogrammet på til sammen 240 milliarder euro har holdt den greske økonomien flytende siden 2010, men den europeiske delen av det utløper ved månedsskiftet. Uten noen forlengelse har markedet fryktet fullt kaos, statskonkurs og uttreden av euroen for grekerne.

Grekerne ba om en forlengelse på seks måneder, men endte altså opp med å få fire. Hellas' nye finansminister insisterer på at det er positivt.

– Arbeidet starter nå. Dette er bare det første skrittet på en lang reise. Men det er et skritt i riktig retning, sa Varoufakis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Økt press på McDonalds etter lønnsjustering

Mener Sandberg bryter samarbeidsavtalen

IS tar på seg ansvaret for bilbomber i Libya