Amerikanske skattemyndigheter (IRS) har tatt ut såkalte “John Doe”-søksmål mot ukjente nordmenn med store millionbeløp i store amerikanske banker som Citibank, Bank of America, M&T Bank og CapitalOne Bank, melder nettstedet Forbes.com.

LES OGSÅ: Her hvitvasker staten penger

Bankene skal ikke være mistenkt for å ha opptrådt i strid med loven i denne saken.

Jakter på ukjente
Et John Doe-søksmål er en rettslig prosess mot en person med ukjent identitet. Skattemyndighetene vet enda ikke hvem kontoinnehaverne er, men jobber nå på spreng for å avsløre skattesvindlerne.

I 2011 og 2012 kom norske skattemyndigheter med bistandsforespørsler til IRS. Dette har ledet til den nå påbegynte jakten på skattebedragerne.

LES OGSÅ: - En forsvinnende liten del av de svarte pengene oppdages

Liknende metoder ble brukt i 2000 for å avsløre amerikanske skatteunndragelser med kredittkort fra skatteparadiser som Cayman-øyene og Bahamas.

Hemmelig klappjakt
Det var den 19. juli at IRS begynte jakten på de norske skattesvindlerne. Det ble i all hemmelighet sendt begjæringer til amerikanske banker og norske myndigheter for å kartlegge de norske skattesvindlerne.

Hittil er 661 transaksjoner i Norge kartlagt. Kontoinnehaverne har brukt sine bankkort til å ta ut til sammen 1,3 millioner kroner i minibanker.

Unndro 177 millioner
Flere saker har også blitt rullet opp under etterforskningen. Norge har meldt fra om flere store saker til IRS. En nordmann som har brukt kredittkort fra britiske banker anklages for å ha unndratt 177 millioner kroner i skattbar inntekt til norske skattemyndigheter.

En annen nordmann påstår å ha emigrert til Storbritannia, men har gjennom et komplisert nettverk av selskaper i skatteparadiser og Storbritannia drevet virksomhet i Norge. Han anklages for å ha unndratt 6,3 millioner kroner i skattbar inntekt.

LES OGSÅ:
Russisk korrupsjonsjeger dømt for skatteunndragelse
Skatteparadiser vil samarbeide mot skattesnusk

Amerikansk regelverk kan koste norske banker dyrt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.