Resultatsesongen for norske børsnoterte selskaper kommer så smått i gang denne uken, og neste uke legger blant andre gigantene Statoil, Telenor, Orkla og Yara frem tall.

Til tross for – eller kanskje tvert imot takket være – urolige tider, kan resultatene komme til overraske positivt, mener analysesjef Fredrik Kvale i Terra Markets.

- Forventningene, i hvert fall analytikernes estimater, er tatt ned ganske kraftig de siste par månedene. De er senket med omtrent ti prosent på bare tre måneder. Bare gitt de estimatkuttene bør det være noe enklere å kunne slå forventingene, tror Kvale.

Høy aktivitet
Han mener samtidig at spesielt tre faktorer taler for at aktiviteten til norske selskaper i gjennomsnitt har vært høy i fjerde kvartal:

* Ordrereserven til selskaper i oljeservice og de fleste andre sektorer var «ganske gode», og marginutviklingen «ok», sier Kvale.

* Oljeprisen har holdt seg høy til tross for gjeldskrisen i Europa og avtakende vekst i Kina.

* Til tross for høstens stor frykt for resesjon i USA i fjerde kvartal og 2012, har aktiviteten vært relativt høy i fjerde kvartal.

- I sum, i og med at forventningene er tatt ned så mye og at det meste ligger til rette for at tallene i utgangspunktet kan bli bra, tror jeg selskapene i snitt vil overraske positivt, sier Kvale til DN.no.

Han legger imidlertid til at guidingen til selskapene kan bli mer forsiktig enn tidligere, fordi det fortsatt hersker stor usikkerhet rundt gjeldskrisen i Europa og hvor solid veksttakten til Kina er.

Går for Subsea 7
Kvale er spesielt svak for aksjer i oljeservicesektoren, og tror selskapene her kan ha grunn til å se litt lysere på fremtiden enn andre.

- Jeg tror guidingen kanskje vil være enda mer fremoverlent enn for andre sektorer. Investeringsbudsjettene til de største oljeselskapene har økt mer enn det vi trodde for bare noen måneder siden. Det er drevet av oljeprisen, og den er fortsatt høy. Så utsiktene for de sektorene er særlig gode, sier han.

Ifølge Statistisk sentralbyrås siste anslag vil oljeselskapenes investeringer i 2012 nå rekordhøye 184,6 milliarder kroner, mot drøye 150 milliarder kroner i fjor.

Kvale holder spesielt en knapp på undervannsetreprenøren Subsea 7 SUBC, som leverer sine resultater for fjerde kvartal 16. mars. Terra Markets anbefaler kjøp av aksjen, og har kursmål på 155 kroner, mot fredagens sluttkurs på 119,80 kroner.

- På disse nivåene mener jeg det er et veldig godt kjøp, sier Kvale.

- Betydelig oppside
Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets deler Kvales analyse.

- I oljeservice forventer vi meldinger om aktivitetsoppgang, og nyhetsstrømmen foreløpig har jo egentlig vært svært god. I oljerelaterte aksjer ser vi en betydelig oppside, sier han til DN.no.

Og Subsea 7 er også blant aksjene han har som sine favoritter før resultatsesongen for alvor tar til. Tunaal peker spesielt på at en rekke prosjekter i Vest-Afrika der selskapet deltar er i sluttfasen, og DNB Markets’ anslag for driftsresultat før nedskrivninger (ebitda) ligger åtte prosent over konsensus, skriver meglerhuset i en oppdatering fredag.

DNB Markets gjentar sin kjøpsanbefaling, selv om meglerhuset tar ned kursmålet fra 174 til 165 kroner.

 

Tunaal nevner også oljeserviceselskapet Kværner KVAER. Her ligger DNB Markets ni prosent over konsensus på ebitda, og har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 17 kroner, mot fredagens sluttkurs på 12,85 kroner.

Meglerhuset forventer å høre et offensivt markedssyn fra Kværner-ledelsen under presentasjonen 14. februar.

Ser stor oppside
Dagens Næringsliv har daglig en oversikt over de 15 aksjene på Oslo Børs hvor det er størst sprik mellom kursmål og aksjekurs. Også her er olje- og oljeservice-aksjene godt representert.

Øverst troner riggselskapet Prospector Offshore Drilling PROS der analytikernes gjennomsnittlige kursmål 12 måneder frm i tid er 245 prosent høyere enn dagens aksjekurs.

På plassene bak følger oljeselskapet Panoro Energy PEN, oljeselskapet Bridge Energy BRIDGE, seismikkselskapet Polarcus Limited PLCS og oljeselskapet North Energy NORTH.

Statoil som vekstselskap
Kvale i Terra Markets tar også gjerne med Norges største børsnoterte selskap, Statoil STL, blant sine favoritter. Optimismen knyttes til de store funnene som ble gjort i Nordsjøen og Barentshavet i fjor, og som ble supplert med Havis-funnet denne måneden.

Les også: «Annus hurrabilis» for norsk olje

- Vi kan kanskje få en reprising av Statoil og andre oljeselskaper, for utenlandske og norske investorer ser at det er mulig å få vekst på norsk sokkel også. Tidligere har man fokusert på Statoil som et selskap med fallende produksjon, og med lav prising og lave multipler, men nå kan man begynne å prise det som et vekstselskap i stedet, mener Kvale.

Han har en kjøpsanbefaling på aksjen, og et kursmål på 170 kroner, mot fredagens sluttkurs på 148 kroner. Statoil presenterer resultatene for fjerde kvartal 8. februar.

Kvale har også en kjøpsanbefaling på Hydro NHY, selv om han ikke tror selskapet vil levere de beste tallene når det legger frem regnskapet 16. februar.

- Vi mener at utsiktene er veldig gode for Hydro. Det er veldig mye negativt priset inn, aluminiumsprisene er på et lavt nivå, som ikke er lønnsomt for en vesentlig del av produsentene. Jeg tror vi kommer til å se nedstegning av produksjon, og at etterspørselen i Kina og USA kommer til å overraske på oppsiden og underbygge prisen. Så etterspørselen begynner å komme tilbake igjen, og i og med at aluminiumsprisen er så lav kommer en del av tilbudet til å falle bort, og det kommer til å underbygge prisen.

Terra anbefaler kjøp av aksjen, og er i ferd med å justere kursmålet.

Norwegian er risikofavoritt
Blant mindre sikre investeringer trekker Kvale frem selskapet som stjal alle overskriftene forrige uke: Norwegian NAS. Flyselskapet kunngjorde kjøp av 222 nye fly, og selv om analytikerne mener Bjørn Kjos har fått en kraftig rabatt i forhold til listeprisen på 127 milliarder kroner, har Norwegian økt gjeldsgraden betraktelig.

Les mer: Norwegian kjøper fly for 127 mrd

- Vi tror det blir særlig fokus på Norwegian fremover også – det er en høyrisiko-aksje særlig hvis oljeprisen skulle stige. Men det er en av våre favoritter innen høyrisikosegmentet, sier Kvale.

Terra har en kjøpsanbefaling på aksjen, som har steget over 17 prosent siden storkjøpet ble annonsert på onsdag. Kursmål er på 130 kroner, mot fredagens sluttkurs på 78,50 kroner. Selskapet legger frem resultater for fjerde kvartal 16. februar.

Les mer:

Ekspertenes beste aksjetips for 2012

Hermanruds råd: - Ting som virkelig er nede for telling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.