- Norge er et lite land. Vi kan ikke bli best i alt, men vi må bli best på noe. Men på hva? Det er et fryktelig vanskelig spørsmål - og jeg håper dere kan gi meg noen innspill. Noen konkrete innspill, sa næringsminister Trond Giske da han i dag fikk møte de ti studentene for første gang.

For litt over et år siden presenterte han selv sin Norge 2020-gruppe, som i utgangspunktet hadde en nokså kontroversiell sammensetning.

Les mer:
Kronprinsen trekker seg fra Giske-utvalg
Cecilie Fredriksen sier nei til Giske
- Kan jo bli litt bredt og vagt...

Så bestemte studentene ved NHH seg for at også studentene måtte bli hørt. De svarte med å sette ned sin egen "supergruppe", som møtte hverandre for første gang i dag hos næringsministeren. I morgen holder de sitt første møte.

 

- Litt svevende
- Det svever litt foreløpig, men jeg er veldig spent på hva vi vil komme frem til. Og så regner jeg med at vi ikke er enige i alt, siden vi er veldig bredt sammensatt, sier Liv Marit Vinje (20), som studerer juss i Trondheim.

Erle Holstad Wright (25) er siste års masterstudent på politikk og ledelse i Kristiansand, og er valgt som leder for gjengen. Hun synes det er viktig at studentene får frem sitt syn på fremtiden:

- Vi tenker friere, siden vi ikke har noen bindinger. Målet er å komme frem til konklusjoner på en rekke problemstillinger. Og vi begynner å diskutere det første temaet allerede i morgen: Østens påvirkning, sier 25-åringen til DN.no.

Tenker nytt og fritt
I slutten av august spurte Harald Martens Holm, leder av NHH Symposiet, Giske om råd til hvordan 2020-gruppen bør gå frem, men Giske ønsket at studentene skulle tenke selv og jobbe fritt. Slik ville de lettere komme frem til noen originale og spennende svar, mente han.

Les: - Vi kan tenke friere

 

Han oppfordret imidlertid initiativtakerne til å tenke bredde - og det rådet har de fulgt. Blant de ti studentene som er plukket ut gjennom en grundig rekrutteringsprosess, er både juss-studenter, økonomistudenter, teknologistudenter og studenter tilknyttet andre fag.

- Det eneste jeg savner er studenter med samfunnsfaglig bakgrunn, sier Trond Giske til DN.no.

Han har imidlertid "kjempestore" forventninger til rådet:

- Jeg er veldig glad for at de har tatt ballen på denne måten, det er artig at de har latt seg inspirere av oss. Én ting er at vi i 40-åra - ja, noen i Norge 2020-gruppen er vel kanskje fortsatt i 30-åra - skal diskutere hva Norge skal leve av i fremtiden. Men studentene i denne gruppen ser verden på en annen måte og kan komme med helt andre innspill. Utfordringen består i å foreslå noe konkret, sier Giske.

Vanskelig å spå om fremtiden
Men allerede nå har gruppen gjort noe helt riktig, bemerker han.

- Fremtidens ledelse er ikke å sitte med kommandoen, men å få folk til å jobbe sammen i team. Folk blir mer og mer spesialiserte. Derfor er jeg glad for at de fulgte mitt råd og tenkte bredde når gruppen ble etablert, sier Trond Giske.

Han ser frem til å få den ferdige rapporten på bordet under NHH Symposiet i mars.

- Dette er kjempespennende, og dere er jo "the chosen ones" - men det er veldig vanskelig å spå om fremtiden. Det eneste vi vet er at forandringene vil skje enda fortere de neste 20 årene enn de har gjort de siste 20 årene, sier han.



Audun Martinsen (24), Marin Teknikk ved NTNU
Morten R. Kleveland (23), Industriell økonomi ved NTNU
Sara Hambro (21), juss, Universitetet i Bergen
Liv Marit Vinge (20), juss i Trondheim
Åsmund Kjos Fjell (21), juss i Oslo
Kristoffer Thoner (23), økonomi ved NHH
Saliba Andreas Korkunc (23), økonomi ved NHH
Ingebrog Eskerud (21), medisin i Bergen
Erle Holstad Wright (25), master i politikk og ledelse i Kristiansand
Marte Løfman (24), LSE i London.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.