Det østerrikske oljeselskapet OMV er operatør for feltet som kalles Wisting Central i Hoop-området, 170 km nordøst for Statoils Johan Castberg-funn og sørvest for Bjørnøya. I dag melder Oljedirektoratet og Statoil at det er funnet en 50-60 meter oljekolonne i området. Funnet ligger rundt 310 kilometer nord for Hammerfest.

- Dette representerer en ny oljeprovins i den norske delen av Barentshavet, skriver Statoil i en pressemelding.

Det er aldri funnet olje lenger nord på norsk sokkel.

– Statoil er godt fornøyd med funnet i Wisting Central-brønnen. Dette er den første brønnen som er boret i det uutforskede Hoop-området. Den gir oss verdifull geologisk informasjon, og viser at Hoop-området har et spennende oljepotensial, sier Gro Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

- Opp mot 500 millioner fat
Foreløpige beregninger viser at størrelsen er mellom 65-165 millioner fat olje og og 10 til 40 milliarder kubikkfot utvinnbar gass, skriver OMV i en pressemelding.

- Ved å inkludere liknende segmenter, like ved dette funnet, vil det totale utvinnbare oljevolumet i PL537 være i størrelsesorden 200 til 500 millioner fat oljeekvivalenter. For å bekrefte det fulle lisenspotensialet er det nødvendig med flere letebrønner. Brønn nummer to, Wisting Main, som har ett annet og dypere mål vil bli boret rett etter Wisting Central. Det er forventet at denne brønnen vil gi verdifull informasjon, fortsetter OMV.

Dette er den første letebrønnen i utvinningstillatelsen der OMV er operatør med en eierandel på 25 prosent. Etter at operasjonene er fullført, vil partnerskapet bore en brønn til i samme lisens, som kalles Wisting Alternative, skriver Statoil.

Statoil planlegger å bore to brønner som operatør i samme område i 2014, i Atlantis- og Apollo-prospektene i PL615, som ligger om lag 50 kilometer nord for dagens funn.

Må finne mer
– Oljefunnet i Wisting Central er oppmuntrende for våre kommende boreoperasjoner i Hoop-området. I Apollo-prospektet vil vi bore den samme geologiske formasjonen som i Wisting Central-brønnen, sier Haatvedt.

OD skriver i sin siste ressursrapport for norsk sokkel at man regner med at 40-45 prosent av alle uoppdagede ressurser på norsk sokkel ligger i Barentshavet.

- Funnet er det første i Hoop-Maud bassenget i Barents havet, og er derfor viktig, sier Trond Omdal, oljeanalytiker i Arctic Securitas, men han legger til at det trolig må påvises større ressurser enn ODs foreløpige estimat fra OD på 60-160 millioner fat olje for at funnet skal være kommersielt.

- I forbindelse med skatteendringene vedtatt i vår har Statoil uttalt at Johan Castberg ressursene trolig må være 200-400 millioner fat for å være lønnsomme for utbygging, sier han.

Byttet eier i februar
company:stl

Idemitsu Petroleum Norge, Petoro og Tullow Oil har eierandeler på 20 prosent og Statoil petroleum en eierandel på 15 prosent.

Feltet er del av det Tullow Oil fikk da det kjøpte Spring Energy i februar.

Les mer: Blir mangemillionær på oljesalg

Statoil kjøpte seg også inn i feltet i februar.

Boreriggen Leiv Eiriksson startet boringen 10. august på brønn 7324/8-1 i PL537. Brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 905 meter under havflaten. Havdypet er 373 meter. Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking. Videre avgrensning av funnet vil bli vurdert.

Oljeselskapet OMV inngikk nylig i en gigantavtale med Statoil om kjøp av minioritetsandeler på Gudrun - og Gullfaks. Selskapene er fra før også partnere på Edvard Grieg og Aasta Hansteen.

Statoil har tidligere varslet å ville utsette utviklingen av Castberg-feltet i Barentshavet.

Les også: - Vi driver ikke politikk, vi driver butikk

Statoil skriver i dag at Wisting Central, som åpner opp for nye oljemuligheter i Hoop-området, viser at Statoils langsiktige satsing i Barentshavet er riktig. Så sent som i 2011 ble en ny oljeprovins åpnet med Skrugard- og Havis-funnene (nå Johan Castberg). Statoil borer som operatør i PL608 nå brønnen Iskrystall i Johan Castberg-området.

Oljeutvinning i Arktiske områder er omstridt. I sommer inntok Greenpeace en rigg som skulle bore i Hoop-området .

Les også:
Statoils sjef på sokkelen: - All vår vekst er lønnsom

Fredriksen inn i taperaksje

Slik skal riggspillet skaffe dem nye milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.