Statoil måtte skuffe markedet da de presenterte sin andrekvartalsrapport tidligere i sommer. Resultatet var under forventningene, og betydelig lavere enn i tilsvarende kvartal ifjor.

Statoils direktør for norsk sokkel Øystein Michelsen kan imidlertid forsikre om at målet fortsatt er å nå en produksjon på 2,5 millioner fat per dag i 2020. Torsdag gjestet han olje- og offshoreseminaret til meglerhuset Pareto Securites.

- 2020 har vært en ambisjon som vi fremdeles jobber mot. Samtidig har vi vært opptatt av å gjøre det riktig og ha kontroll på aktiviteten vår, sier Michelsen til DN.no.

- Betyr det at en revidering av målet kan bli aktuelt?

- Det kommenterer jeg ikke.

- Med vekst følger lønnsomhet
Statoil har den siste tiden solgt andeler med produksjon som gjør at selskapets samlede produksjon går ned. Senest i slutten av august meldte de salg av mindre andeler i Gullfaks og Gudrun.

Flere meglerhus, blant annet Swedbank First Securities, tror Statoil forbereder seg for å ta større andeler i suksessfeltet Johan Sverdrup.

Under Michelsens innlegg på Paretokonferansen la han vekt på at selskapet har et stort investeringsprogram. Statoil selger for å synliggjøre verdier samt at de kvitter seg med felt som ikke er strategiske, understreker han.

- Hva er viktigst: vekst eller lønnsomhet?

- Lønnsomhet er viktig, men med vekst følger lønnsomhet. All vår vekst er lønnsom. Det er ingen av våre prosjekter som ikke er lønnsomme, svarer Michelsen og tilføyer:

- Vi fokuserer riktignok alltid på at vi har orden på driften. Jeg tenker da på vår sikkerhet og så videre. Dette er vår fremste prioritering, og det er der vi bruker vår energi. Vi driver over 30 plattformer - 44 felt - som gir en cashflow og en ro rundt det å få utvikle selskapet videre.

Reduserer kostnaden
Michelsen legger ikke skjul på at oljeselskapet, i likhet med resten av sektoren, møter store utfordringer knyttet til at kostnadene på norsk sokkel øker dramatisk. Generelt gjør dette at veksten i oljeselskapenes letebudsjett avtar.

- Vi jobber parallelt med å redusere kostandene våre, både for prosjektene våre og måten vi kjører og tar inn kostnadskrevende prosjekter. Samtidig ser vi på måten vi jobber ute. Vi prøver å hele tiden å ta mer og mer storskalagevinster ut. Det å snu organisasjon og kultur er en lang reise. Det gir imidlertid veldig gode resultater, sier Michelsen.

Han påpeker at Statoil har brukt de siste tre årene til å modne frem en lang rekke prosjekter som tidligere ikke var lønnsomme.

- Disse prosjektene er lønnsomme idag. Nåde på grunn av høy oljepris, men også det at vi har bygget ut alle funnene som vi gjorde i 2007 til 2009, da vi intensiverte leteaktiviteten, med nye løsninger. Det har vært en kjempesuksess, og det betyr at vi nå har håndfaste prosjekter for å nå vårt ambisjonsmål på norsk sokkel, sier han.

Økte ingeniørutgifter
Under sitt konferanseinnlegg pekte Michelsen på at blant annet ingeniørutgiftene har økt betydelig de siste årene. Det vil han få bukt med, og Statoil-direktøren mener selskapet allerede er i god gang med å gjøre ressursbruken mer effektiv.

Standardisering, mer teknologi og bedre koordinering av prosjekter er blant løsningene.

- Vil oljeingeniørene få mindre å gjøre i tiden fremover?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror riktignok de må bidra til mer verdiskapning. Vi må fokusere på å bruke erf#229 og få en bedre kvalitet inn i tjenesten. Vi ser nå at vi kan bruke det samme teamet på ett prosjekt med tiden de brukte på to prosjekter tidligere. Et høyt aktivitetsnivå vil riktignok sysselsette dem, lover han.

Spår høy oljepris
Oljeprisen er et annet selvfølgelig samtaletema på Paretokonferansen. Overfor DN.no spår Michelsen en stabil og relativ høy oljepris i tiden fremover.

- Jeg tror ikke vi kommer til å få en katastrofal lav oljepris, sier han.

- Hvor bør den ligge?

- Jeg synes vi bør ha en anstendig nivå. Det vil si på dagens nivå eller rundt der. Det gir oss mulighet til å utvikle norsk sokkel på en veldig bra måte, sier Michelsen.

Les mer:
Statoil låner over 15 milliarder kroner
Statoil med milliardoperasjon

Les også: Ser ingen slutt på oljeboomen

Les alt om årets Paretokonferanse:
Her er Pareto-analytikerens beste aksjetips
Røkke jr. (30) har nøkkelen til USA-suksess
Ser mørke skyer i horisonten
Slik skal riggspillet skaffe dem nye milliarder
Røkke jr. (30) har nøkkelen til USA-suksess
- Folk kommer hit i jakten på penger
Slik blir årets Pareto-konferanse
- USA blir den sterkeste vekstfaktoren de neste ti årene
- Veksten de kommende årene bekymrer
- Olje er for billig
- Den største trusselen er at industrien kan bygge seg selv ihjel
- Norge har vært en stor suksess
Slik blir årets Pareto-konferanse

Se video i DN Play: - En av bransjens viktigste(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.