Ifølge nettavisen NA24.no skal det være lett å manipulere den norske interbankrenten Nibor. Nettstedet referer til en anonym kilde som hevder det er lett å styre rente opp eller ned, om man ønsker det.

Artikkelen kommer i kjølvannet av at det debatten om hvorvidt renten bankene betaler seg imellom har vært manipulert. Det var først utenlandske banker som kontaktet Norges Bank med bekymring for at det kunne være tilfellet.

Les også: Norges Bank frykter norsk renteskandale og Seks bankansatte styrer Norges viktigste rente

Kilden nettstedet viser til peker på at spreaden, det vil si forskjellen på kjøper- og selgersiden, ofte er så høy som 20 punkter eller 0,2 prosentpoeng.

For å vanskeliggjøre mulighetene for manipulasjon fjerner man den høyeste og den laveste renten bankene oppgir, mens resten blir brukt til et simpelt gjennomsnitt. Men at dette vanskeliggjør manipulasjon stemmer bedre i teori enn praksis.

- Det enkleste i verden er å styre Nibor noen punkter opp eller ned, alt etter hvor du vil ha den, sier kilden til NA24.no

Måten dette kan gjøres på er ved at man før renten fastsettes klokken 12.00 setter den opp med noen punkter.

De andre bankene ser da at noen kjører opp renten og de følger lynkjapt etter - i frykt på at det finnes noe informasjon som de ikke vet om.

- Og det gjorde de seks bankene ofte?

- Ja, helt klart, bekrefter kilden.




Bankene som inngår er: DNB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, SEB og Swedbank.

Rentene er, i likhet med de fleste andre referanserenter, indikative i den forstand at bankene ikke er forpliktet til å handle på rentene de melder inn.

Kilde: Finansdepartementet/DN.

Les også:
<b>Slik vil han hindre norsk rentetriksing</b>

Riktig rente

Rentetriksing
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.