Boligprisene steg 1,5 prosent i april sammenlignet med mars, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,4 prosent høyere enn i mars. Hittil i år har prisene dermed steget 6,2 prosent.

- Det kan registreres økende optimisme hos både kjøpere og selgere. Dette ser vi nå utslaget av i apriltallene. Det er mye positivt i boligmarkedet, men vi skal holde hodene kalde fordi vi har en økonomisk utvikling i Europa som vi ennå ikke vet konsekvensene av, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

 Rekordhøye priser
Boligprisene er nå 9,9 prosent høyere enn i april 2009, og 4,7 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008 begynte.

- April var en sterk måned og ser vi på omsetningen fra januar til og med april, ligger også denne godt over omsetningen i samme periode i fjor, sier Dreyer.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå likevel 4,6 prosent lavere enn de var i august 2007.

- Det er behov for nedkjøling i boligmarkedet, mener sjeføkonom Frank Jullum.

Les saken: - Uholdbar situasjon

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 25.400 kroner.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra mars til april:


Tabeller:Sjekk boligprisene der du bor

Håper på flere boliger
Antall boliger til salgs økte noe fra mars, men vi skal tilbake til april 2007 for å finne et lavere utbud av boliger enn vi hadde i april i år.

- De er på vei, men vi skulle ønske at flere boligselgere kommer på banen, slik at vi utligner den ubalansen som er og har vært i markedet, sier Dreyer, som påpeker at det alltid er et høyere boligutbud i begynnelsne av juni enn i begynnelsen av mai.

- Jeg er overrasket over den sterke prisveksten, særlig for eneboliger, sier Dreyer.

Han mener prisveksten for eneboliger først og fremst skyldes en veldig lav tilbudsside.

- Dette vil endre seg i mai. Nå får vi et vårslipp på delte boliger og eneboliger, dermed vil prisene trolig flate ut, mener Dreyer.

De som kan, sparer gjerne salget til snøen har gått slik at de kan vise frem hagen.

Nå er det 13.915 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 12.460 i mars. I april 2009 var det til sammenligning 16.381 boliger til salgs.

- En høyere tilbudsside er helt avgjørende for at vi skal få en moderat prisvekst, mener Dreyer.

I april ble det formidlet 4.498 boliger mot 6.286 boliger (marstallene er revidert opp fra 5.675) måneden før.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter. Om vi legger det til grunn, og plusser på 20 prosent på de foreløpige omsetningstallene for mars ble det omsatt 5.397 boliger i april.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet
Sjekk boligprisene der du bor

Gjennomsnittlig formidlingstid var 31 dager i april, 2 dager mer enn i mars, men 12 dager mindre enn i april 2009.

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.