Dermed får 170 hviterussere, inkludert Lukasjenko selv, en pause fra EUs sanksjoner som dreier seg om reiseforbud og sperring av kontoer.

– Beslutningen ble tatt som svar på at alle hviterussiske politiske fanger ble løslatt 22. august, samt i sammenheng med bedrede relasjoner mellom EU og Hviterussland, heter det i pressemeldingen fra Brussel torsdag.

83 prosent

Diplomater forklarer at foruten Lukasjenkos fangebenådning, var beslutningen drevet av en oppfatning av at undertrykkelsen uteble under presidentens gjenvalg denne måneden.

Lukasjenko – som USA i sin tid stemplet som lederen av Europas siste diktatur – fikk offisielt over 83 prosent av stemmene da han ble valgt for en femte presidentperiode 11. oktober.

Hviterussland er fortsatt langt unna å gjennomføre demokratiske reformer. Men EUs strategi er et ledd i en ny tilnærming som dreier seg om å samhandle med, framfor å isolere, naboland i Øst- og Sentral-Europa, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Våpenembargo

Sanksjonene mot 170 individer og tre foretak legges på is fra lørdag og i første omgang i fire måneder framover. Våpenembargoen består, og fire av Lukasjenkos sikkerhetsvakter forblir underlagt sanksjoner. De fire anklages for å stå bak forsvinningene av politiske motstandere.

– EU kommer til å fortsette med å observere tett situasjonen for demokrati og menneskerettigheter i Hviterussland, heter det i torsdagens EU-uttalelse.

Sanksjonsregimet mot Hviterussland skal revurderes i slutten av februar.

Les også:

- Det som skjer med flyktningene kan hindre boligprisfall

- Generelt sur stemning blant norske husholdninger

Ønsker fortsatt rike nordmenn velkommen

Se DNtv: Han svømte frivillig 1,5 time i iskaldt vann

Han svømte frivillig 1,5 time i iskaldt vann
Stjernekokk og triatlet Odd Ivar Solvold meldte seg som forsøkskanin.
02:52
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.