Som om det ikke var synd på søta bror fra før.

Sverige var konger på industri, men det de satset på klarer nå andre å produsere billigere. Ledigheten er tosifret, og når den siste Saaben ruller ut fabrikken i Trollhättan spilles sikkert «I´m inn loooove with a Fairytale» på bilstereoen.

(Det begynner å bli en stund siden 1999 da Sverige vant MGP med «Take me to your heaven»)

På Fifa-rankingen i fotball må man scrolle nedover på siden (forbi Norge) for å finne Sverige. Og hva heter egentlig Volvo (jeg ruller) på kinesisk?

Les også: - Kinas regjering støtter Volvo-overtakelse

Men én ting kan svenskene fortsatt si: De er Nordens største økonomi.

Enjoy it while it last, antyder sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor i en fersk rapport.

- Sverige bruttonasjonalprodukt (bnp) er nå bare seks prosent høyere enn Norges, påpeker han i rapporten - flittig illustrert med grafer som viser hvordan svenskenes tidligere overlegne, økonomiske forsprang på Norge har krympet, krympet og krympet (saken fortsetter under grafikken).

 

Skulle Norges bruttonasjonalprodukt i år vokse seg større enn Sveriges, vil det være en aldri så liten sensasjon egentlig, mener Dørum.

- De er nesten dobbelt så mange som oss. Og det gir ikke direkte mening at to så like land ikke skal ha i nærheten av samme produksjon per innbygger.

Det er selvsagt ikke å komme forbi at Norge nærmest uforvarende snublet over en svart og seig formue i Nordsjøen.

Les også: Lille julaften 1969 forandret livene våre

Men til tross for oljen er det ifølge Dørum en formidabel maktdemonstransjon dersom Norges økonomi vokser seg større enn Sveriges.

 

- Selv om man skreller bort griseflaksen med oljen, viser tallene at vi i Norge er ekstremt effektive - og mer effektive enn svenskene. Vi jobber vanvittig lite, og produserer veldig mye, sier Dørum til DN.no.

Men enn så lenge er altså Sverige fortsatt Nordens største økonomi. Det skal imidlertid ikke store skiftet i vindretning til i løpet av året, før Norge seiler forbi.

- Hvis bnp ellers utvikler seg likt i begge land, kan det alene være nok at valutakursen i 2010 faller til 79 norske kroner for 100 svenske. Men vi kan også gå forbi svenskene dersom utviklingen med høyere verdi av produksjonen per innbygger fortsetter.

Satset på feil hest
Et avgjørende trekk som forklarer hvorfor Norge har nesten tatt igjen svenskene er nemlig landenes satsningsområder.

- Jeg er i dag glad for at det aldri ble noe av IT-Fornebu, sier Dørum.

Sveriges storsatsing på it-utstyr har nemlig vist seg å være et ulykksalig valg. For mens fremvoksende økonomier, med Kina i spissen, har dratt ned prisen på produksjon av it-utstyr, har de dratt opp prisen på råvarer som olje.

- Så svenskene har opplevd en forverrig av bytteforholdene på det de produserer, mens vi har opplevd forbedring, sier Dørum.

Han tror at om verdiene av norske olje- og gassforekomster fortsetter å stige samtidig som verdiene av it-utstyr faller kan Norge gå forbi svenskene av den grunn.

Norge skviser Sverige ut av G10?
Flaks eller ikke, det kan få mer enn bare symbolsk verdi om Norge passerer svenskenes bnp.

- Økonomisk makt er også synonymt med politisk makt på den internasjonale arenaen. Sverige er i dag med i G10, Norge er det ikke. Man kan se for seg en endring på det om Norge blir Nordens største økonomi.

Svenskene kan riktignok finne en slags mager trøst i at det ikke er gitt at Norge får sitte lenge rundt de stores bord, selv om vi blir større enn svenskene.

- Det blir nok en kortvarig glede for Norge, ettersom de i dag fattige og folkerike vekstlandene kommer til å marginalisere bort de tidligere rike landene, sier Dørum.

Sjeføkonomen mener samtidig at det er en fare for at nettopp den enorme rikdommen og fremgangen kan ødelegge for videre vekst.

- Vår største fallgrube er pengeøding. At vi til slutt ikke gidder jobbe eller omstille oss. Da vil produktivitetsveksten falle.

- Men om vi klarer å bli størst, hva har de egentlig igjen å skryte av i Sverige?

- Eh, jeg vet faktisk ikke, svarer Dørum etter en lang tenkepause - før han kommer på noe likevel:

- De har Skavlan.

Les også: Aksjene som vil stige mest i 2010

Fortjener Norge tittelen som storebror? Diskuter saken under .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.