Det internasjonale pengefondet (IMF) arbeider med myndighetene i land i Sørøst-Europa for å forberede et eventuelt gjeldsmislighold fra Hellas.

Det skriver The Wall Street Journal mandag.

Avisen fremholder at dette er bekreftet av en representant for IMF, og at dette er en sjelden, offentlig innrømmelse av at myndighetene forbereder en situasjon hvor det ikke oppnås enighet om fortsatt støtte til Hellas.

I dialog

Greske banker er store aktører i enkelte av nabolandenes finansielle systemer. I Bulgaria eier fire store greskeide bankenheter om lag 22 prosent av den samlede bankkapitalen.

Greske banker har om lag samme eierskap i Makedonia, og er også aktive i Romania, Albania og Serbia.

- Vi er i dialog med alle disse landene. Vi snakker med dem om hvilke beredskapsplaner de har, og hvilke virkemidler de vil ha, sier nestsjef Jörg Decressin i IMFs Europa-avdeling til avisen.

Som ledd i drøftingene har IMF bedt nasjonale tilsynsmyndigheter om å sikre at bankenheter eid av greske banker har tilstrekkelig med midler som kan byttes inn i krisefinansiering fra sine egne sentralbanker, i tilfelle finansieringen fra deres morbanker plutselig stopper opp.

- Det ville være idiotisk av noen som helst i den politiske verden ikke å være bekymret på dette stadium, sier Decressin.

Bekymret

Et scenario som bekymrer IMF, er hva som vil kunne skje hvis panikk rundt den greske stats finanser fører til at innskytere i Sørøst-Europa trekker sine penger ut av greskeide banker.

- Disse bankene kan være utmerkede, men det vil uansett kunne oppstå en oppfatning i befolkningen om at de er greske, og at de ikke er i god stand, noe som kan føre til at folk møter opp for å trekke ut pengene sine. Dette er noe du ikke kan bygge modeller for, sier Jörg Decressin til WSJ.

EU-ledere venter intet gjennombrudd på et møte blant EUs finansministre mandag.

Dette innebærer at greske låneinstitusjoner vil være under fortsatt press, avhengig av relativt dyr likviditetstilførsel fra den greske sentralbank, og utsatt for risiko for oppløp på bankene dersom det oppstår tvil om deres evne til å betjene sine innskudd, skriver avisen.

 

Les også: Oljetopper under lupen

Én av tre ingeniører frykter å miste jobben

Tar et oppgjør med egoforeldre

- Jeg tror de er redde for at dette vil føre til en krig mellom bankene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.