Flere banker markedsfører låneprogrammer som «vår beste rente». Likevel har ofte store deler av kundemassen vesentlig bedre renter, viser over 2000 renterapporter DN har mottatt fra våre lesere.

Professor og markedsføringsekspert Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener bankene må ta selvkritikk.

- Jeg vet ikke om dette rent juridisk er villedende markedsføring, men uansett er det å strekke sannheten, sier Andreassen til DN.

Etter DNs kartlegging og artikkelserie, tror han bankene blir nødt til å revurdere sin strategi.

- Inntrykket som dannes er at noe holdes skjult - ikke tåler dagens lys. Når det nå er kommet ut og blitt allment kjent, vil dette påvirke folks holdninger til bankens forretnings- og markedsføringspraksis, tror NHH-professoren.

- Veiledende rente

Lørdag gikk Forbrukerrådets direktør Randi Flesland ut og kalte dagens praksis «uryddig» (NB. krever innlogging). Flesland mener bankene skjuler den beste renten med vilje for å tjene mer penger.

Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet er også skeptisk, men han vil foreløpig ikke si om begrepet bankene bruker er villedende markedsføring.

I samme artikkel understreket informasjonssjef Even Westerveld i Norges største bank - DNB - at det presiseres alle steder at det er den beste «veiledende renten» som oppgis.

- Vi kan sikkert bli mer presise i kommunikasjonen, men det er også veldig lett å orientere seg i det norske boliglånsmarkedet, sa Westerveld.

Kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank svarte slik på om det faktisk er bankens laveste rente:

– Vi mener vi overholder de lover og regler som er pålagt oss.

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen viser til at det er lett å gjemme seg bak det som «står i liten skrift». I likhet med NHH-professor Andreassen, tror han bankene likevel nå må ta seg en tenkepause.

- De redder seg inn, og det går ikke an å si at dette er villedende markedsføring i henhold til loven. Nå har det imidlertid vært så mye avisskriverier rundt dette at det i seg selv vil påvirke hvordan bankene markedsfører renten sin, sier Blindheim til DN.

«Står i liten skrift»

Det er ikke tvil om at bankene har gode grunner for ikke å gå ut med et eksakt tall, påpeker de to markedsføringsekspertene.

- Jeg tror de er redde for at dette vil føre til en krig mellom bankene om hvem som har de beste betingelsene, slik vi så på 80-tallet, sier Blindheim.

Likevel mener de at hensynet til redelighet veier tyngre.

- Det er mye bedre å være åpne og ærlige. Folk flest skjønner at noen kunder er mer attraktive enn andre og dermed får bedre betingelse, sier Andreassen.

- Siden lånecasene er så forskjellige, burde de kanskje laget noen eksempler og gått ut med laveste rente, foreslår Blindheim.

DNs rentekart viser at hele utvalget av bankkunder i snitt betaler 2,93 prosent rente. I gjennomsnitt hadde de som har meldt inn sine lånerenter på DN.no et lån på 3,2 millioner kroner og en bolig verd fem millioner kroner, noe som gir en belåningsgrad for snittlåne­tageren på 63 prosent. Tallene oppgir hva kundene faktisk betaler i nominell rente, sammenlignet med hvilken rentene bankene oppgir.

Hjelp oss å gjøre lånemarkedet mer gjennomsiktig - fortell oss om ditt boliglån med flytende rente:

 

Les også:
Dropp firmabil – spar titusener
Geilo-investor og eiendomsmilliardær fikk to mill. i rabatt
Pass opp, BMW! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.