Renteguru og forvalter Bill Gross i verdens største obligasjonsforvalter, Pacific Investment Management Company (PIMCO), advarer nå investorer.

I sitt månedlige nyhetsbrev der han går gjennom økonomiske utsikter, skriver han at alle investorer nå står overfor en såkalt «haircut» (hårklipp, red. anm) - et hyppig brukt ord som beskriver redusert verdi på investorenes eiendeler.

- La oss se på disse «hårklippene», for å vise at prisen på investeringene ikke representerer den virkelige verdien. Jeg har gitt hver hårklipp et symbolsk navn, skriver Gross.

Negative realrenter - «Klipp av lugg»

Kostnaden ved å låne penger er så lav at investorene får negativ avkastning når de trekker inflasjonen fra rentene på statsobligasjoner. Disse rentene holdes lave på grunn av kvantitative lettelser.

- Investorer får en hårklipp på minst 200 basispoeng, mener Gross.

Inflasjon/ valutadevaluering - «Don Draper-sveisen»

- Inflasjon er omtrent som sveisen til Don Draper fra TV-serien Mad Men. Den har vært der lenge men vi tenker ikke så mye over den bortsett fra når den kroner en kjekk mann som Jon Hamm (amerikansk skuespiller, red. anm), skriver Gross.

Han peker på at inflasjonen imidlertid kan komme ut av kontroll, og når den kommer uventet må man ta høyde for et betydelig tap på obligasjons- og aksjeporteføljen.

Kapitalkontroll- «Uncle Sam-klippen»

Uncle Sam er en mannlig personifikasjon av amerikanske myndigheter. Gross mener at ulike stimulansetiltak fra myndigheter verden rundt kan bidra til en betydelig reduksjon av investorenes verdier. Han trekker frem valutabinding, kapitalskatt og skatt på bankinnskudd som eksempler på hvordan myndigheter sørger for å holde penger inne eller ute av landet.

- Nettoresultatet er en hårklipp av dine verdier. Fremtidige hårklipper kan også inkludere formuesskatt, skriver Gross.

Les også:

<b>Varsler superavkastningens endelikt</b>

<b>Her er mannen investorene helst vil ha til å forvalte pengene sine</b>

<b>- Forsøkene på å løse gjeldskrisen har vært, og vil være, forgjeves</b>

<b>- Europa er kun en lokal kreftsvulst</b>

<b>- Noe gikk fryktlig galt i i november</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.