For leverandørindustrien har det vært en lang rekke negative nyheter en stund, men mandag tenner Statoil håpet.

Statoil varsler nå samlede investeringer på 170-220 milliarder kroner ved full utbygging av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, avhengig av fremtidige valg av kapasitet og tekniske løsninger.

- Johan Sverdrup representerer alt vi står for som industri, og vår tro på fremtiden. Dette blir et gigantprosjekt som vil sikre energiforsyning, arbeidsplasser og gi store ringvirkninger og verdier for det norske samfunnet, industrien og partnerskapet bak utbyggingen, sier konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund, i en kommentar.

- Viktig å posisjonere seg

Utbyggingens første fase kan skape 51.000 årsverk internasjonalt, og av dette er hele 22.000 årsverk forventet å falle til norske leverandørbedrifter. Cirka 12.000 årsverk kan skapes hos underleverandører til leverandørbedrifter i Norge.

I driftsfasen viser beregninger at et gjennomsnittsår vil gi 2700 årsverk, og ved full feltutbygging ventes 3400 årsverk.

- Det er svært viktig for Johan Sverdrup-utbyggingen at norsk leverandørindustri posisjonerer seg godt for mulighetene som ligger her, sier Nylund.

Dermed gjentar oljeselskapet oppfordringen til oljeservice-bransjen om å vite sin besøkelsetid.

Les også: - Det er tid for å brette opp skjorteermene og begynne å jobbe

Statoil skriver at estimater fra Agenda Kaupang tilsier at norsk leverandørindustri vil kunne oppnå over 50 prosent av oppdragene i byggefasen, og rundt 90 prosent i driftsfasen av Sverdrup.

1.350 milliarder i produksjonsinntekter

Et foreløpig anslag viser at den samlede produksjonsinntekten fra Johan Sverdrup kan bli 1.350 milliarder kroner over 50 år. Av dette vil selskapsskatt alene kunne gi staten 670 milliarder i direkte inntekter, skriver Statoil.

Når feltet er fullt utbygget vil daglig produksjon ligge på 550.000-650.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Statoil gjentar også at de totale investeringene for første utbyggingsfase trolig blir på 100-120 milliarder kroner, med en produksjon i området 315.000-380.000 fat olje per dag.

Det opprettholdes at første produksjon er planlagt til slutten av 2019.

Konsekvensutredningen er en del av planen for utvikling og drift som forventes behandlet i Stortinget på nyåret, basert på forventet beslutning i partnerskapet i begynnelsen av februar 2015, fremgår det.

Les relaterte saker:
Jeffries har økt tro på Statoil-aksjen
Slik kan oljefallet ramme Norge

Betydelig risiko for at første trinn av Johan Sverdrup forsinkes ved elektrifisering
Kjempeutbygging kan endre oljenedtur

Les også: Asia i dag: «American Psycho» i Hong Kong
Kina: Skuffende industritall
Avisene på 1 - 2 - 3  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.