Påsken må ta sin del av «skylden» for at veksten i underliggende inflasjon (kpi-jae) hadde en årlig vekst på 2,5 i april, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra måneden før, viser ferske tall fra konsumprisindeksen til SSB.

Konsensus og Norges Bank ventet en vekst på 2,3 prosent.

- Underliggende inflasjon gikk mindre ned enn ventet, men det skyldes en sterk oppgang i flyprisene, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Prisene på flyreiser steg 21 prosent fra mars til april.

LES OGSÅ: Tre grunner til at kronen vil svekkes i mai

«Prisoppgangen kan blant annet ses i sammenheng med måletidspunktet for konsumet av flybilletter som sammenfalt med påsken», skriver SSB.

- Ikke så dramatisk

Handelsbanken Capital Markets hadde ventet en underliggende inflasjon på 2,3 prosent. Hov forklarer at tallene er preget av påsken, som falt rundt måletidene.

- Vi var redd for at dette skulle skje, og det slo til, sier seniorøkonomen.

Ser man bort fra flyprisene steg kjerneinflasjonen med 2,2 prosent, altså marginalt lavere enn Norges Bank har lagt til grunn i sitt estimat.

- Dette er en midlertidig effekt, og underliggende inflasjon vil gå ned igjen i mai. Det er ikke så dramatisk som det ser ut til, sier Hov.

LES OGSÅ: - Norges Bank har all grunn til å tygge på dette en god stund

Kpi-oppgang

Konsumprisindeksen (kpi) steg 0,4 prosent fra mars til april 2014. Veksten i konsumprisene i Norge var på 1,8 prosent i april på årsbasis, ned 0,2 prosentpoeng fra mars.

På forhånd var det ventet en årsvekst på 1,8 prosent i mars, ifølge estimater hentet inn av TDN Finans.

Tviler på endret syn

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på at prisveksten var en tidel over sentralbankens anslag i mars, og to tideler over i april.

«Høyere inflasjon bidrar isolert sett til å heve Norges Banks rentebane når den legges frem 19. juni», skriver Haugland i en oppdatering.

«Men vi tror ikke at disse tallene får Norges Bank til å endre synet på den underliggende trenden i inflasjonen. Dermed bør dagens tall være nøytralt for rentesettingen, tross avviket fra sentralbankens anslag. Oppgangen i flyprisene er relatert til påsken, og vil trolig reverseres i mai. Merk at vi innen neste rentemøte også får inflasjonstallet for mai måned», skriver Haugland.

LES OGSÅ:

Asia i dag: Snev av deflasjon i Kina

Solberg punkterer forslag om kutt i sykelønn og velferdsytelser

Sp-lederen knaller til mot Erna

Varsler liberalisering av plan- og bygningsloven (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.