Klokken 10 torsdag, like etter at rentebeslutninfen fra Norges Bank ble kjent, brøt kronen gjennom 8.20 mot euro.

Dette har i månedsvis vært et psykologisk viktig nivå, og kronen har stanget og stanget uten å bryte gjennom. Inntil nå.

- Det var ikke opplagt at dette nivået skulle brytes i dag, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til DN.

Han forklarer at investorer kan ha sett for seg at Norges Bank ville være litt haukete under rentemøtet.

LES OGSÅ: - Norges Bank har all grunn til å tygge på dette en god stund

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

- Norges Bank var vel hverken særlig haukete eller duete, men snarere akkurat som ventet, sier han.

For én euro må man klokken 12 ut med 8,1837 kroner, en oppgang på rundt 0,40 prosent.

LES OGSÅ: Uendret rente

Kronefall

Til tross for at kronen nå har brutt gjennom 8,20-nivået, tviler Østnor på at kronen på kort sikt vil fortsette å styrkes.

- Mai er ofte en måned som er litt spesiell for kronens del, og vi tror det blir en måned der kronen svekker seg, snarere enn styrker seg, sier Østnor.

Det er det tre grunner for, forklarer Østnor:

  • Det er kupongutbetalinger for norske statsobligasjoner. Utlendinger eier mellom 55 og 60 prosent av disse, og trolig vil en del tas ut av kronen til andre valutaer.
  • Utbytteutbetalinger fra norske, børsnoterte selskaper, særlig Statoil og Telenor. Staten har en stor eierandel i disse selskapene, men utlendinger er tilstede på investorsiden og skal ha sin del av kaken.
  • Euro-kroneobligasjoner, en type obligasjoner utenlandske organisasjoner utsteder i kroner fordi investorene ønsker å være eksponert i denne valutaen. Østnor forteller at disse var svært populære i 2010 og 2011, og det er særlig i mai at det er forfall på disse.

Valutaanalytikeren understreker at DNB Markets er underliggende positiv til kronen, og tror den vil styrkes på lengre sikt.

LES OGSÅ:

  Uendret rente

Resultatvarsel fra SAS

Orkla økter inntektene

Asia i dag: Svake handelstall fra Kina lyver

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.