Dagens Næringsliv problematiserer på en konstruktiv måte Regjeringens Norges-modell for offentlige anskaffelser og et seriøst arbeidsliv. DN-lederen har helt rett i at for strenge krav kan gjøre hverdagen umulig for små bedrifter.

Jeg blir selv brukt som sannhetsvitne for hvor krevende det kan være. DN viser til Maskinentreprenørenes Forbunds opplysning om at anleggsfirmaer med i snitt ti ansatte må levere 90 skjema i et kvalitetssikringssystem dersom de har oppdrag for det offentlige. Disse kravene er der allerede og vil ligge der før det kommer ytterligere krav gjennom regjeringens «Norgesmodell».

Maskinentreprenørene støtter likevel arbeidet med en slik modell. Vi tror det dels er en anledning til å rydde opp i dagens jungel av krav og pålegg – og dels kan bidra til å motivere norske bedrifter ytterligere til å bruke lærlinger og ansette folk med fagbrev.

Det synes likevel som om regjeringen har glemt å stille krav til seg selv. Skal vi få flere lærlinger og flere fagarbeidere i Norge, starter alt med at vi har nok skoleplasser. Mange steder i landet er det for få skoleplasser og urimelig høye krav til karakterer for å komme inn på anleggsteknikk.

Anleggsbransjen er allerede norgesmestre i lærlinger. Ni av ti får læreplass. Det vi trenger, er flere lærekandidater. Lærlinger kommer ikke fra intet. Vi er helt avhengig av å ha dem gjennom VG1 og VG2 for å få til gode fagarbeidere.

Regjeringen sier ikke et ord om at det vil komme flere læreplasser i takt med krav om lærlinger.

Vi skal møte regjeringens krav med et åpent sinn. La oss håpe regjeringen møter vårt krav om flere læreplasser på samme måte.

Regjeringen sier ikke et ord om at det vil komme flere læreplasser i takt med krav om lærlinger.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.