Arbeidsmarkedet fungerer ikke som det skal når vi har vel hundre tusen permitterte og arbeidsledige mer enn normalt, samtidig som næringslivet forteller oss at de er helt avhengig av å importere arbeidskraft fra utlandet, også ufaglærte.

Det er forståelig at fagutdannet personell, som det i utgangspunktet er stor knapphet på i Norge ikke raskt kan erstattes. Men er det umulig for ledige nordmenn å mestre sesongjobber i fiskeindustrien i Nord-Norge?

Dette var temaet i NRKs «Dagsnytt 18» torsdag 28. januar. Programleder Espen Aas spurte næringsminister Iselin Nybø (V) om det burde legges mer press på de nordmenn som nå er uten jobb til å ta jobb i for eksempel i fiskeindustrien. Nei, det var det vanskelig å ha noen mening om, og det er nok også hardt arbeid, var svaret fra næringsministeren.

Dette er absolutt noe både næringsministeren og regjeringen for øvrig bør ha en mening om. Selvsagt går det an å organisere rekruttering av ledige i Norge til å ta jobber i fiskeindustrien i Nord-Norge. Det er ikke noe vanskeligere å fly folk inn fra Østlandet til Lofoten enn fra Polen og Romania. Det krever litt organisering.

Nordmenn overkvalifiserte til å sløye fisk? Slik svarte Solberg
Regjeringen og statsminister Erna Solberg foreslår tiltak for 16,3 milliarder kroner i koronakrisepakken.
00:59
Publisert:

Nordmenn kan som kjent også språket og burde være i stand til å lære nye oppgaver.

Hardt fysisk arbeid? Ja kanskje det, men tåler ikke nordmenn det?

At det er snakk om sesongarbeid passer også fint, fordi det er nå ledigheten er høy. Fiskeriministeren skal ha honnør når han oppfordrer arbeidsledige til å søke jobb i fiskeindustrien.

Hvorfor fungerer ikke arbeidsmarkedet? Er det for lite lønnsomt å ta slike jobber fordi godtgjørelsene til de ledige er for høye, eller arbeidsvilkårene en del steder er for dårlige?

Har kanskje også næringslivet lært at de får det som de vil, pluss ekstra pengestøtte, noe Sylvi Listhaug allerede går inn for, bare de presser nok på? Hvorfor da anstrenge seg for å organisere rekruttering av norske arbeidsledige?

Vi mennesker søker de letteste løsningene når problemer skal løses. Enda større døråpning til Oljefondet er blitt den enkleste løsningen for stortingsflertallet, noe aktørene i økonomien lærer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.