Telia velger nok en gang å skru opp prisene på bredbåndstilbudet sitt. Forrige gang selskapet jekket opp prisene var det økende bruk av hjemmekontor som fikk skylden. Denne gangen peker Telia på inflasjon.

Telenor og Altibox har også økt prisene langt over prisindeksjustering de siste årene.

Med driftsmarginer på mellom 12 og 19 prosent i 2021, er det heller ingen av de største telekomselskapene som lider under lav lønnsomhet.

Inger Lise Blyverket
Inger Lise Blyverket

Dette skjer samtidig som norske husholdninger opplever betydelige økninger i levekostnader. Blant de som er hardest rammet, er lavtlønnede, barnefamilier, stønadsmottagere og hushold med funksjonshemmede eller alvorlig syke.

Finn Myrstad
Finn Myrstad (Foto: Mikaela Berg)

Dessverre kan de færreste bytte til en annen leverandør hvis de er misfornøyde. Det hindres av lokale bredbåndsmonopoler og andre innlåsende mekanismer. Dermed blir også retten til å gå ut av avtalen ved endringer i priser og avtalevilkårene lite aktuell.

Dette vet selvfølgelig aktører som Telia, som har sett sitt snitt til å skru opp prisen betydelig.

Det er i tillegg de som antatt merker det mest som har fått den største økningen. Prisen på de minste pakkene har økt mest med nesten 20 prosent de siste årene. Mange ender også med å betale for mer kapasitet enn de trenger.

Det bør ikke overraske at kundetilfredsheten med bredbåndstilbyderne er svært lav. Fire av ti kunder er misfornøyde med bredbåndet, ifølge Epsi Norges kundetilfredsmåling for 2022. Blant dem er det mange som føler at tilbudet koster mer enn det smaker. Det klages dessuten mye, og da særlig på ustabilt nett.

I ordinære markeder kan en misfornøyd kunde bytte leverandør. Den friheten forsvinner hvis en leverandør har et lokalt fibermonopol.

Det er da også på høy tid å ta diskusjonen om åpning av fibernettet for flere aktører. Dette vil sikre økt konkurranse, kundetilfredshet og innovasjon.

Heldigvis er det ting som tyder på at det drar seg i denne retningen. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ser i disse dager på fremtidig regulering av markedet. Mens vi venter på at konkurranse blir bedret, vil vi oppfordre bredbåndsselskapene til å forvalte makten sin med forsiktighet og tilby tjenester som er tilpasset forbrukernes faktiske behov og økonomisk situasjon.

… på høy tid å ta diskusjonen om åpning av fibernettet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.