Det er flott at statsministeren bidrar til å redusere utslipp av mikroplast og kjemikalier, men Solbergs truser gir feil oppmerksomhet.

Solberg har oppfordret til nasjonal folkedugnad mot mikroplast. En folkedugnad er ikke nok til å redusere forurensningen på hav og miljø som følge av tøyvask. Hovedansvaret må ligge på beslutningstagere.

I en studie gjort av IUCN anslås det at mikroplast fra kunstige tøyfibre globalt sett er den fremste årsaken til primær mikroplast i havet.

Privatforbrukere har kun ansvar for en del av denne forurensningen. Institusjoner som sykehus og hotell samt industrielle vaskerier står for store utslipp av kjemikalier og mikroplast gjennom institusjonstekstiler, arbeidstøy og sengetøy.

Det er behov for reduksjon av kjemikalier, mikroplast, energi og vann. Løsningen er politisk regulering samt utvikling av innovative løsninger for både privat og industriell vask.

Nylig ble co-laundries kåret til beste forretningsidé på havkonferansen Oceans Now. Co- laundries kan betjene både private husholdninger og lokal næringsvirksomhet og kan minimere kjemikaliebruk og mikroplastutslipp.

Forbrukerne bør bidra, alle kan som kjent gjøre litt. Men aktører som står for de store volumene innen vask av tekstil må holdes til ansvar gjennom innovasjon, offentlig regulering og strukturell omlegging. I den sammenheng blir statsministerens truser bare en dråpe i havet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.