Banken som ble startet som et alternativ for misfornøyde DNB-kunder, kan nå bli kjøpt opp av sin nemesis. Er det dette som heter skjebnens ironi?
Det største hinderet for at oppkjøpet av Sbanken skal gå gjennom, er Konkurransetilsynet. Det skal bedømme om oppkjøpet skader konkurransen i markedet eller går utover forbrukeren. Basert på markedsandeler i boliglånsmarkedet, vil DNB øke med knappe tre prosentpoeng ved et oppkjøp. Det er ikke grunn nok til å stoppe kjøpet.
Ser vi på hvordan Sbanken gjennom sine 21 år har påvirket bankmarkedet i Norge, er saken en annen.
Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2019 for å se at Sbanken endret hele konkurransen i fondsmarkedet. Da «fjernet» de returprovisjonen på fond til fordel for en lav fast avgift og tvang resten av markedet til å endre sine modeller.
Sbanken har også vært essensiell for at vi i Norge har mer eller mindre gebyrfrie dagliganker etter de startet opp. På boligrenter har Sbanken kontinuerlig hatt en av de bedre rentene i landet siden oppstart.
Alt dette har banken klart som en «liten» utfordrer takket være helautomatiske prosesser og ingen filialer.
Hvis DNB faktisk får kjøpe Sbanken, hva må i så fall til for å bli stoppet av konkurransetilsynet? Er det kun markedsandeler som bestemmer dette?
Tydeligvis ikke, om vi ser på at Schibsted ikke fikk kjøpe Nettbil i fjor fordi dette ville «hindre effektiv konkurranse i markedet».
Sbanken har år etter år hatt Norges mest fornøyde bankkunder. Banken på bunnen av samme liste? Ja, du gjettet riktig: DNB.
Så hvordan kan DNB håndtere Sbanken?
Her er tre alternativer:
- Innlemme Sbanken i DNB
DNB har en lang historie med oppkjøp av mindre banker hvor disse til slutt har smeltet inn i DNB. Spørsmålet er om det er et like gunstig alternativ med en så sterk merkevare som Sbanken (og tidligere Skandiabanken) har skaffet seg gjennom årene.
Hvis DNB innlemmer banken i sin eksisterende løsning, er utfordringen om kroppen da vil avstøte organet, siden Sbankens kundefokus har vært dens «edge». Vil det kunne bestå, inkorporert i DNB?
Et betydelig antall kunder vil nok falle fra om dette blir tilfellet.
- Innlemme DNB i Sbanken
Dette er nok den mest kontroversielle løsningen: Hva gjør du om du har en kjempepopulær nettbank som alle kundene er fornøyd med og lite populær nettbank og skal slå disse sammen? Det mest naturlige vil vel kanskje være å legge ned den som treffer kundene minst, og dermed skape et større marked for nettbanken med høyest kundetilfredshet,
- Beholde både Sbanken og DNB som separate løsninger
Et tredje alternativ er å beholde begge merkevarene, slik Telenor gjorde da de kjøpte Talkmore. Kundefrafallet vil kunne motvirkes i dette tilfellet, og de kan potensielt spare litt på felles administrasjon og backoffice funksjoner. Men hvor lenge vil Sbanken kunne beholde utfordrerstempelet sitt på en troverdig måte?
Nye utfordrerbanker som Bulder Bank fra Sparebanken Vest og Himla av Fana Sparebank har i hvert fall all grunn til å juble om salget går i gjennom. Sbanken har nok levd godt på kunder som har giftet seg med Skandiabanken tidlig på 2000-tallet, og som nå får seg en kalddusj og vil se etter alternativer. Da frister nok nye utfordrerbanker med samme breddetilbud som Sbanken.
Spørsmålet er hvor mange alternativer det er som egentlig er god på dagligbank, lån, og investering.
Dette er med andre ord et gyllent øyeblikk for sparebanker rundt om i landet å kjenne sin besøkelsestid. Ironisk nok kan kanskje dette oppkjøpet gjøre at flere lokale sparebanker nå kan overleve.
DNB vil kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kronerDet er uansett en sørgelig dag for bankkonkurransen i Norge om Norges største bank får kjøpe den vennlige rebellen Sbanken. Til slutt ble de kjøpt opp av banksjefene i marmorbygningene som de ba alle oss andre om å styre unna.
For ordens skyld: Jeg har jobbet som konsulent både for Sbanken og Bulder Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.