Warholm sto nylig for det som kalles tidenes norske idrettsøyeblikk. Siden dette allerede er det heteste samtaletemaet rundt kaffemaskinen på jobb, er det jo fristende å benytte anledningen til å spørre: kan du lære noe av denne spilloppmakeren av en olympier, selv om du ikke har hoftene som skal til for å passere hekker i jobbhverdagen?

Men det å hoppe rundt, slå seg på kassen og rope offensive mantraer til deg selv – ja det passer kanskje ikke helt med din stil (for ikke å nevne din sjef).

Men om vi ser litt dypere på det Warholm gjør – er det noe du kan lære av hans fremtoning før du skal inn i ditt neste viktige jobbmøte?

La oss ta utgangspunkt i det mange synes er det skumleste i hele verden – å holde en jobbpresentasjon – og gi tre råd basert på Karsten Warholms oppførsel ved startstreken, rett før han skal i ilden.

1. Vis at du er der

Det mest fristende under press – enten det er snakk om et jobbmøte eller første skoledag – er å gjemme seg bort. Kanskje du finner frem mobilen, later som om du må svare på en viktig melding. Rent kroppslig er det vanlig at man «stivner til» – man står gjerne i ro med høye skuldre. Dette skjer også på idrettsbanen: mange blir stående med bena godt plantet på ett sted mens musklene dirrer av spenning.

Det gjør ikke Warholm. Han beveger seg rundt, skyter kassen frem, og gestikulerer med store bevegelser – det motsatte av å gjemme seg bort.

Warholms bevegelser vil kanskje være til fare for både deg selv og omgivelsene på din arbeidsplass. Men noe av det samme kan du gjøre, neste gang du står klar til å holde en presentasjon og det nærmer seg start. Sett frem en stolt positur, så forsamlingen allerede før start blir positivt innstilt til det du har å komme med. Og i stedet for å bare stå klar ved podiet eller pc-en, beveg deg gjerne litt rundt. Kanskje det finnes noe interessant du kan kikke på som du kan bruke som en lettbent innledning, eller noen du kan småprate med som en ice-breaker? Dette fører oss til Warholms neste kjennetegn.

2. Vær til stede, der du befinner deg

Et kjennetegn på angst og overdreven nervøsitet – både på og utenfor idrettsarenaen – er at man går inn i seg selv. Et menneske med panikkangst får gjerne ikke med seg noe som helst av det som skjer eller blir sagt i omgivelsene rundt. Selv i en OL-finale ser man utøvere, klare ved startstreken, som ser rett ned i bakken.

Warholm, derimot, ser seg mye rundt. Ved første øyekast kan dette kanskje virke litt vimsete. Men i praksis kan det være med på å gi han et «eksternt fokus», ved at han følger med på det som skjer i miljøet, utenfor han selv og hans egen kropp. Og det er jo her, i den ytre verden, at prestasjonen skal finne sted. At et eksternt fokus gir bedre suksess enn et «internt fokus» (gjennom å tenke på hva kroppen gjør, eller hva som foregår av bekymringer og grublerier inne i eget hode) når vi skal prestere, er det rikelig med forskning som tilsier.

Så når du står klar til å holde å holde din neste presentasjon: Se deg litt rundt. Hils gjerne på noen i forsamlingen din. Se dem i øynene. Da blir de plutselig ikke så skumle heller.

3. Vær offensiv

Indre dialog – hva andre mennesker går rundt og sier til seg selv – har tradisjonelt vært et vrient tema å forske på Med Warholm er det litt lettere. Han tar oss nemlig med på dialogen ved å si ting høyt. Et «come on!» eller «jadda!» er gjerne det vi hører.

Ordene er ikke avanserte, hverken språk- eller innholdsmessig. Men de er offensive. De vitner om et menneske som angriper situasjonen.

Det kan du gjøre også. Å brøle ut passer ikke for alle. Men finn deg gjerne en offensiv vinkling på situasjonen du befinner deg i. Husk at sommerfuglene i magen er et godt tegn. Alle påvirkes av press, Warhom også. Det avgjørende er hvordan du forholder deg til det. Bruk gjerne et mantra eller offensivt ord som du sier til deg selv. Du må ikke gjøre som Warholm og si dem høyt (selv om det sikkert vil vekke interesse i forsamlingen). Viktigst er at det betyr noe for deg.

En av grunnene til at idrett er så interessant, er at prestasjoner blir tydelige, og at psykologien bak de store bragdene blir tydeliggjort. Idrett, som et utstillingsvindu for topprestasjoner og vinnermentalitet, er noe vi alle kan lære av, selv om en «god prestasjon» vil variere med hvem du er og hvor du jobber.

En fellesnevner for de fleste, uansett yrke, er at det sjelden hjelper å gjemme seg bort. Warholm setter frem et tydelig eksempel på det motsatte – et eksempel vi kan la oss inspirere av og bruke i vår egen kontekst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.