I fjor utga regjeringen rapporten «Handlingsplan for kvinnelige gründere», og tallene den viser til er skuffende. Visste du at bare 14 prosent av dem som mottar etablererstøtte fra Innovasjon Norge er kvinner?

Det er skikkelig flaut. Etablererstøtteordningene er de første ordningene du benytter deg av hos Innovasjon Norge om du har en idé til et nytt selskap. Disse omfatter markedsavklaringstilskudd og kommersialiseringstilskudd.

Og visste du at kvinneandelen blant prosjektledere som får offentlig støtte i forsknings- og innovasjonsprosjekter i etablerte virksomheter også er veldig lav?

Konklusjonen er klar: Det finnes for få innovative kvinner i norsk næringsliv.

Av dem som ønsker å starte eget selskap i Norge, utgjør kvinner en andel på 45 prosent. Her er det altså ganske likt mellom kvinner og menn. Så hvorfor er det kun 14 prosent kvinneandel i de første ordningene du møter hos Innovasjon Norge?

I 2013 var kjønnsbalansen nesten lik, med over 40 prosent kvinneandel blant dem som mottok etablerertilskudd. Siden da har tallene beveget seg i feil retning.

Så, hva har skjedd? Har kvinner blitt mindre innovative med årene?

Nei, selvfølgelig ikke. Kriteriene for å motta støtte har endret seg.

Ifølge rapporten innførte Innovasjon Norge i 2013 kravene om innovasjonshøyde og store vekstambisjoner i etablererordningen. I rapporten viser de til forskning som viser at jo mer vekstorientert et selskap er, jo lavere kvinneandel har det.

Hvordan har Innovasjon Norge sett på at disse tallene har gått ned med over 25 prosent i en fireårsperiode uten å stoppe den drastiske nedgangen?

Er det slik at nesten ingen kvinner er innovative nok for Innovasjon Norge? Og hvorfor har ikke dette blitt en større offentlig debatt?

Vi har lest regjeringens tiltaksplan, og vi mener at den ikke er offensiv nok for å få en mer likestilt innovasjonsscene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.