Torsdag la FNs klimapanel frem sin nyeste rapport. Her konkluder forskerne med at vi blir nødt til å endre måten vi produserer mat på, og hva vi spiser. Klimautslippene fra maten vi spiser må halveres.

Nå er det på høy tid at maten blir merket slik at vi kan ta gode klimavalg.

Stadig flere ønsker å bidra til å redusere klimautslipp. Og stadig flere anerkjenner at det er en sammenheng mellom klima og maten vi spiser. For mat er ikke lenger bare mat. Hver gang vi lager mat, kan vi velge i hvor stor grad vi påvirker klimaet. Forutsetningen er naturligvis at vi er i stand til å vite hvilken mat som er bra for klimaet. Det er ikke så lett å vite i dag. For mens vi har merkeordninger for næringsinnhold, rettferdig handel, økologisk produksjon og opprinnelsessted, har vi ingen merkeordning for matens klimaavtrykk. Da er det kanskje ikke så rart at ni av ti norske forbrukere synes det er vanskelig å finne klimavennlige produkter når de handler mat.

Lenge har man kunnet velge sunnere eller økologiske produkter på grunn av merking. Nå bør også merking innføres for klimaavtrykket til matvarene.
Lenge har man kunnet velge sunnere eller økologiske produkter på grunn av merking. Nå bør også merking innføres for klimaavtrykket til matvarene. (Foto: Frode Hansen/VG/NTB Scanpix)

At det er komplisert å være klimabevisst forbruker i matbutikken, er tomatsuppe et godt eksempel på. En hjemmelaget tomatsuppe basert på hermetiske tomater på boks har et klimaavtrykk som er 80 prosent høyere enn en tomatsuppe fra pose. Slike variasjoner gjør det vanskelig for forbruker å velge klimasmart, uten en merkeordning.

I dag oppgir tre av ti norske forbrukere at klimapåvirkning er en viktig faktor når de velger middag i butikken. Samtidig oppgir halvparten at de ville valgt flere klimavennlige produkter dersom matvarene var klimamerket.

I butikken ser vi etter Nøkkelhullet når vi ønsker å spise sunt. Nå må vi gjøre det like enkelt for folk å velge mat som er bra for planetens helse.

Som en start begynner vi nå å klimamerke Toros middagsretter. Ideen med Toro har alltid vært å gjøre hverdagen litt enklere for folk flest. Klodemerket, som kommer til å dukke opp på Toros produkter fremover, viser om måltidet har lavt klimaavtrykk, og er basert på en klimaskala for middagsmåltider utarbeidet av det svenske forskningsinstituttet RISE. Og for å gjøre det ekstra enkelt for forbruker, har vi regnet på alt, fra klimaavtrykket til råvarene, transport, produksjon og også serveringsforslaget vi har på pakningen.

En klimamerking er noe Toro ikke kan stå alene om. Skal forbruker kunne ta opplyste klimasmarte valg i butikken, må det en nasjonal standard på plass: en ordning der alle matprodusenter er pålagt å regne ut og oppgi klimaavtrykket på samme måte som næringsinnhold og ingredienser.

Dessverre vet vi av erfaring med utarbeidelsen av retningslinjene for Nøkkelhullet at et slikt arbeid vil ta flere år. Og skal vi i det hele tatt ha en ambisjon om å nå FNs globale klimamål, har vi dessverre ikke den tiden. Vi begynner derfor allerede nå med å klimamerke våre Toro-måltider. Og vi håper det kan inspirere flere til å gjøre det samme.

Hvert måltid kan utgjøre en forskjell. Det vil vi vise frem til folk flest. Dette er en invitasjon til hele bransjen og det er en utfordring til våre politikere om å gjøre valget enda enklere fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.