Kjell Roland skriver i Dagens Næringsliv 1. april at vi må få i gang en stor innsats for å redde afrikansk næringsliv gjennom krisen. Vi må respondere ikke bare på helseutfordringene, men også holde økonomien i gang. Roland skriver at Norfund bør få 3-5 milliarder kroner for å bidra.
Norfund er statens viktigste instrument for næringsutvikling i utviklingsland. Flere av våre investeringsselskaper trenger allerede økonomisk nødhjelp, og behovet øker. Dersom vi får på plass økonomisk nødhjelp i stor skala, vil Norfund ikke bare være et verktøy for næringsutvikling, men også for næringsredning.
Pengene går feil vei: Utenlandske investorer har allerede trukket ut 83 milliarder dollar fra fremvoksende økonomier, den største kapitalflukten noensinne. FNs Utviklingsprogram estimerer at utviklingslandene vil tape 220 milliarder dollar i inntekter dersom krisen vedvarer.
I Norfund ser vi allerede effektene på bakken. Blomsterprodusenten Marginpar i Kenya og Etiopia eksporterer til Europa og mistet så godt som alle inntekter da blomsterbørsen i Amsterdam lukket dørene. En fersk studie av ulike bransjer i Vietnam viser at 90 prosent av bedriftene står i fare for å gå konkurs som følge av manglende tilgang på råvarer, redusert etterspørsel og smitteforebyggende tiltak.
Resultatet er at hundretusenvis mister jobbene. Da er det kort vei, ikke til Nav, men til fattigdom. For arbeidere i uformell sektor er det brutalt. La ungene sulte eller ta risikoen på å få korona?
Dette har ingen enkel løsning. Statene i mange utviklingsland har svært begrenset kapasitet til å sette inn økonomiske støtdempere og krisepakker. Lånekostnadene deres øker også dramatisk. Men vi ser noen lyspunkter. IMF lover 1000 milliarder dollar i redningspakker. IFC, privatsektordelen av Verdensbanken, setter inn åtte milliarder dollar for å støtte bedrifter.
Norfund bidrar nå for å redde de mer enn 300.000 arbeidsplassene i vår portefølje. I tillegg vurderer vi løsninger for nødfinansiering for de mest utsatte sektorene, slik som banksektoren. Hvis banksystemet stopper, stopper utlånsaktiviteten, og arbeidsplassene forsvinner.
Stortinget bevilget nylig 100 milliarder kroner for at norsk finansnæring skal styrke utlånsaktiviteten. I utviklingsland er slik nødhjelp enda viktigere. Derfor er det riktig, som Roland skriver, å sette opp kredittlinjer til banker som kan låne til driftskapital i næringslivet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.