I et portrett i DN Magasinet 10. september tar ernæringsbiolog Marit Kolby et oppgjør med matindustrien og anklager oss for å undergrave nordmenns helse i et kynisk jag etter profitt. «Jeg tror ikke industrien er så happy med det jeg gjør», sier hun.

Vi er glade for det Kolby gjør. Som hun er vi opptatt av norske, gode råvarer. Tine er eid av nær 9000 melkebønder som produserer verdens kanskje fineste melk. Vår oppgave er å lage gode og sunne produkter basert på denne råvaren.

Vi er helt enige i at det å spise mye junkfood og mat med mye fett, tilsatt sukker og salt gir dårlig helse. Men å kaste alt fra oppblåst mais med ostesmak til fruktyoghurt i en og samme «ultraprosessert-sekk» og kalle det kynisme, faller på sin egen urimelighet. I et folkehelseperspektiv er det ganske stor forskjell på hva en fruktyoghurt bidrar med inn i kostholdet enn ostepop. For selv om fruktyoghurt er å regne som ultraprosessert mat, kan en porsjon yoghurt med lite sukker være en av de tre porsjonene med magre meieriprodukter myndighetene anbefaler oss hver dag.

Som en av Norges største matprodusenter er vi en del av nordmenns hverdag. For oss er det en selvfølge å lytte til folk flest og komme med produkter som passer inn i deres liv. Også er vi vårt ansvar bevisst og tilbyr sunne alternativer som gjør det enda enklere å ta gode valg. Derfor reduserer vi sukker, salt og mettet fett i produktene våre. Derfor løfter vi frem de lettere variantene i markedsføringen vår.

Det er ikke sikkert at å faste, med to måltider om dagen, passer for alle, derfor er vi så opptatt av at folk må få velge selv hvordan de skal spise ut fra sine behov. Vi konstruerer ikke behovet for mellommåltider gjennom industristyrte budskap, vi dekker et behov hos dem på farten, som ønsker raske, enkle og sunne alternativer.

Slik vi lytter til folket, er vi også tett på ny forskning, men vi har stor tillit til helsemyndighetenes kostholdsråd. De er faglig fundamentert. Vi følger også sterke stemmer i ernæringsdebatten med nysgjerrighet og bygger heller bro enn å grave grøft mellom oss. Et godt bevis på det er at vi er i gang med å fjerne det mye omtalte tilsetningsstoffet karragenan i våre produkter.

Vi konstruerer ikke behovet for mellommåltider

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.