Norsk landbruk kan sikkert produsere mer plantebasert mat, men vil slite i konkurransen mot utenlandske alternativer. Kjøttkutt gir derfor mindre norsk mat og mer import.

I DN 21. februar kommenterer Thomas Cottis vårt innlegg av 8. februar, der vi blant annet forklarer hvorfor kjøttkutt vil føre til økt matimport. Cottis har misforstått vårt innlegg og rapporten som innlegget tar utgangspunkt i. Vi ønsker derfor å klare opp i disse misforståelsene.

Vi hevder ikke at norsk landbruk teknisk sett er hindret fra å produsere mer plantebasert mat. Vår påstand er at dersom nordmenn skal bytte ut norsk kjøtt med plantebasert mat, så vil de også velge å spise mer importert mat.

Nesten alt kjøttet som nordmenn spiser i dag er norsk, fordi kjøttet er beskyttet av importvernet. En stor andel av den plantebaserte maten vi spiser er importert og har lav importtoll. Hvis vi reduserer forbruket av kjøtt til fordel for plantebasert mat, så er en naturlig konsekvens at forbruket av importert mat går opp og norsk mat går ned. Når forbruket av norsk mat går ned, må nødvendigvis også produksjonen av norsk mat gå ned.

Ved et eventuelt kjøttkutt vil norsk landbruk og næringsmiddelindustri helt sikkert øke produksjonen av plantebasert mat som respons på endret etterspørsel. I dagligvarebutikkene vil disse produktene møte hard konkurranse fra blant annet utenlandsk soya, linser, erter, bønner, søtpotet og avokado.

Noen forbrukere vil nok velge norsk over utenlandsk, men det er utopisk at norsk plantemat kan utkonkurrere utenlandsk mat – med mindre importtollen på utenlandsk plantemat settes kraftig opp.

Kjøttkutt gir derfor mindre norsk mat og mer import.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.