En trønders reise fra klønete ungkar til nybakt pappa er den røde tråden i Telenors reklamekampanje de siste årene. Ikke overraskende snakkes det lite om pris, størrelsen på datapakker og kundetilfredshet.
Når trønderlykken fader ut i tv-ruten, nevnes det riktig nok at selskapet har verdens raskeste nett. Strengt tatt ikke så rart. Det går ofte fort på veien når det er lite trafikk. Små og dyre datapakker gjør at de fleste av oss kobler oss på et hjemmenettverk så fort det lar seg gjøre.
At Telenors nett bare er marginalt kjappere enn Telias nett er det også greit å ha med seg.
Til sammen kontrollerer de to selskapene langt på vei mobil-Norge. For selv om du ikke nødvendigvis er klar over det, så er sjansen stor for at du er kunde hos en av dem. Telenor er ikke bare Telenor. Telenor er også TalkMore. Og Telia eier blant annet OneCall. Til sammen kontrollerer de over 90 prosent av mobilmarkedet.
Konsekvensen er at vi betaler mer for data. Mer for utenlandssamtaler. Mer for det meste. I Norge konkurrerer vi med ungkarslykke og «Goodies» for kidsa. Hvem bryr seg hva abonnementet koster så lenge du får gratis fremkalling av polaroidbilder eller et VG+ abonnement?
Telenor og Telia peker på ofte på kostnadene med å sette opp master i et land med mye fjell og fjord. Eller at konkurransen i Danmark er så hard at den er usunn. Dessverre sier dette bare litt om hvorfor det er så dyrt å være norsk mobilkunde.
Sannheten er at dagens situasjon passer Telenor og Telia svært godt. For duopolister gjør det duopolister ofte gjør. Begrenser konkurransen til sitt eget beste. Derfor er regningen høy og stemningen lav i baksetet når dataen er brukt opp før bilen er ute av bomringen.
Vår gjennomgang viser at nordmenn betaler rundt 40 prosent mer enn mobilkunder i våre naboland. Samtidig er databruken adskillig lavere her til lands. Finland, som virkelig har satset på mobilt bredbånd har 259 prosent mer data, etterfulgt av Danmark med 44 prosent og Sverige med 28 prosent.
I dag er ICE, med sine skarve syv prosent markedsandel, eneste utfordrer med eget mobilnett. Men skal selskapet har mulighet til å vokse og utfordre må myndighetene legge mer til rette for at de kan bli en reell utfordrer.
Regjeringen og digitaliseringsminister Nikolai Astrup varslet da også nylig at det vil komme en stortingsmelding om konkurransesituasjonen i markedet for elektronisk kommunikasjon. Det ser vi frem til. For det er langt frem til vi har et mobilmarked som tåler sammenligningen med våre nordiske naboer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.