Kommentator Eva Grinde stiller i DN 27. juli spørsmålstegn ved hvordan DNV GL kan finne på å godkjenne psykologiske tester som Jungiansk Type Index (JTI) og Diversity Icebreakers (DI). Problemet går imidlertid dypere, for det finnes tre relevante sertifiseringsordninger, og den Grinde kritiserer er utrolig nok den best fungerende av disse.

Med kun 24 godkjennelser i 2019 er ordningen for testbrukere så lite populær at den er blitt meningsløs. Verre er det med sertifiseringen av rekrutteringspersonell.

Kvalifiseringskurs varer vanligvis to dager med en anbefalt litteratur på fattige 150 sider pluss noen artikler. Omfanget er altså halvparten av hva som kreves for å bli sertifisert som truckfører eller for at en 16 åring skal få «mopedlappen». Det er vanskelig å se at dette kan gi tilfredsstillende minimumsnivå av kompetanse for å fatte beslutninger i størrelsesorden en- til halvannen million kroner per ansettelse.

Etter min oppfatning er det enda verre at ordningen har oppsiktsvekkende lite tilfang fra moderne ansettelsesforskning og -praksis, der kandidatopplevelser og onboarding har vært fagets heteste tema i mer enn 10 år. I stedet for å ta sitt utgangspunkt i internasjonal forskning, fremstilles det tradisjonelle, prediktive perspektiv som den eneste, riktigste og viktigste kunnskapskilde.

Dette snevre faglige grunnlaget er et mye større problem enn det som har vært den vanligste kritikken mot ordningen: at man må betale DNV GL kroner 2.400,- + mva. hvert eneste år for å opprettholde sin sertifisering. Man blir faktisk ikke bedre som rekrutterer av å ha betalt en avgift, men DNV GL drar inn nærmere en million i året på å «vedlikeholde og videreutvikle» en faglig tynn sertifiseringsordning.

Det kan se ut som om at Veritas sitt lukrative sertifiseringsregime er i ferd med å gå ut på dato.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.