I halvannet år advarte den selverklærte nyhetsleverandøren Sørlandsnyhetene (SN) om kameraderi, korrupsjon og skjulte nettverk der næringslivsaktører og politikere skulle ha usunne forbindelser og lyssky samarbeid.

Ettermælet til Sørlandsnyhetene, og spesielt valgresultatet i 2019, står som et sterkt vitnesbyrd om nettopp dette; det skjulte nettverket.

Etter valget kom det nemlig frem at initiativtageren til Tverrpolitisk Folkeliste, Svein-Harald Mosvold Knutsen, også var en av hovedpersonene bak Sørlandsnyhetene.

Det kom frem at eier og sponsor av Sørlandsnyhetene, Einar Øgrey Brandsdal, også sponset Tverrpolitisk Folkelistes valgkamp. Men det hadde det nye partiet, som hadde gått til valg med krav om økt åpenhet, lite lyst til å snakke om.

Nå har de derimot lettet litt på sløret. For på deres Facebook-profiler har Sørlandsnyhetenes far, Einar Øgrey Brandsdal, med stolthet latt seg avbilde med Tverrpolitisk Folkelistes far, Svein Harald Mosvold Knutsen, på juleferie sammen i Florida – med et budskap der man forsøker å latterliggjøre tanken om at det bør stilles spørsmål ved deres venneforhold og samarbeid i Sørlandsnyhetene.

Sørlandsnyhetenes mest aktive skribent, Nils Nilsen, sitter i dag i bystyret for Demokratene – som også ble sponset av SN-nestor Brandsdal i valgkampen.

Det faktum at en tungvekter i næringslivet dermed har fått sin «redaktør» inn i bystyret, er i seg selv en tvilsom etisk affære. Det vitner om at det er et skrikende behov for å ta stilling til hvordan den digitale virkeligheten påvirker politikken.

Det man blant annet må finne ut av, er om de hundretusener av kroner som gikk med til å sponse dette nettverkets propagandakanal er bokføringspliktig som partistøtte, især siden man ofte sponset de nevnte partiers politiske innlegg og agenda og at de involverte i SN nå faktisk sitter i bystyret.

To av de sentrale figurene bak Sørlandsnyhetene, med avgjørende økonomisk drahjelp fra den tredje, skaffet seg makt gjennom bruk av falske nyheter, svertekampanjer, konspirasjonsteorier, mobbing, sjikane, hets og personangrep mot sine politiske motstandere.

Sørlandsnyhetenes advarsler var dermed korrekte. Men de handlet om dem selv.

Mitt håp er at vi en gang i fremtiden får Facebook til å innse alvoret; propaganda i sosiale medier er et alvorlig demokratisk problem.

Les også intervjuet med Tronn Hansen fra oktober: – Jeg var med på å skape dette udyret dnPlus

Vi har nettopp vært vitne til et bakholdsangrep mot demokratiet her på Sørlandet. At noen kan presentere seg som nyhetsleverandør, fabrikkere påstander og så sponse løgnene, er en stor utfordring for demokratiet. Så jeg vil rette en takk til Brandsdal, Mosvold Knutsen, Nilsen og resten av gjengen bak SN for å ha demonstrert nettopp hvor enkelt det er å manipulere velgere ved bruk av sosiale medier og hvilke krefter som kan komme til makt om man lar dette skje.

Vi har fått vår advarsel i lokalvalget; la oss nå få på plass tiltak som hindrer at vi får lignende tilstander i neste stortingsvalg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.