Hva AI (kunstig intelligens) gjør, har ikke noe med utviklerens kjønn å gjøre. Det handler om kompetanse og retningslinjer.

Vi er enige med Tone Marie Wahlström og Dilan Kaya når de i DN i vår argumenterer for at utviklere har et ansvar for å sørge for at AI-løsningene vi utvikler ikke diskriminerer. Men poenget er ikke at det er mannlige utviklere som har skylda.

Det er vi mennesker som bestemmer hvordan AI-løsninger skal brukes. Vi bestemmer hvilke egenskaper de skal ha, og vi tester og overvåker at de fungerer slik vi ønsker. Mangfold blant AI-utviklere er alene ingen garanti for rettferdig AI. Vi trenger konkrete retningslinjer for når og hvor AI-utvikling kan slippes fri, og når AI må være strengt kontrollert. Det er en krevende balansegang: Strammer vi inn for mye struper vi innovasjon. Slipper vi opp risikerer vi kunstig intelligens som tar urettferdige, diskriminerende og potensielt helseskadelige avgjørelser.

Det kan godt være det sto en kvinnelig utvikler bak Amazon sitt AI-baserte rekrutteringsverktøy som ble vraket fordi det ville ansette nesten bare hvite menn. En AI-løsning speiler de dataene den er blitt utviklet med. Historisk har samfunnet favorisert menn, så en AI utviklet ukritisk på historiske data vil fortsette med det.

Det er ikke alltid lett å forutsi oppførselen til en AI du har utviklet. Om du programmerer en vaskerobot til å sørge for at det aldri er skittent i huset ditt, så kunne den finne på å låse deg ute, siden det hindrer deg i å skitne til. Mens vi mennesker har enorme mengder taus kunnskap – som for eksempel at det ikke er en god løsning på husvasken å låse ned hele huset – må maskinene lære alt fra bunnen av.

Før jul beskrev Anders Løland i DN behovet for «algoritmetilsyn»: Offentlige og kommersielle nøytrale tredjeparter som støtter ansvarlig og etisk utvikling og bruk av AI-algoritmer. Vi er enige med Løland. Algoritmetilsyn som rådgir og kontrollerer AI-løsninger vil være sentrale for å beskytte samfunnet mot urettferdig og diskriminerende AI – uansett om utviklerne bak er menn eller kvinner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.