For fire år siden skrev jeg to innlegg i DN om at fastrentelån burde være standarden, og forklarte at flytende rente er risikosport. Bankekspertisen argumenterte mot og hevdet at fastrentelån gir god, men altfor dyr nattesøvn.

Historien viser det motsatte, fastrentelån inngått på historisk lave nivåer i 2018 tegner til å bli en gullgruve.

Gunnar G. Løvås
Gunnar G. Løvås

Dette var imidlertid ikke mitt poeng for fire år siden. Ingen kan spå renteutviklingen med særlig god presisjon.

Poenget var at fastrente gir forutsigbarhet for den enkelte og stabilitet i samfunnet.

Og jeg vil gjenta mitt poeng, som er akkurat like relevant i dag, selv om renten har økt den siste tiden. I et historisk perspektiv er renten fortsatt veldig lav, og det er fortsatt mulig å inngå et tiårig fastrentelån med fire prosent rente. Dette er et nivå som fortsatt er betydelig lavere enn hva som historisk har vært vanlig for fastrentelån.

Siden bankekspertisen nesten alltid fraråder fastrentelån til kundene, trengs det kanskje regulatorisk hjelp fra myndighetene for å beskytte kundene.

Finanstilsynet har innført strenge krav til egenkapital, og satt grense om maksimal lånestørrelse på fem ganger inntekten. Det er også krav om at kunden skal tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Disse kravene burde videreutvikles og stimulere til inngåelse av fastrentelån.

Kunder som velger fastrentelån med lang bindingstid, bør slippe kravet om å tåle en renteoppgang. Den oppgangen har de forsikret seg mot ved å velge fastrentelån.

Beløpsgrensen på maksimalt låneopptak burde ha en klar knytning til type lån. For eksempel kunne det være krav om fastrentelån som den del av et lån som overstiger tre ganger inntekten.

Dette ville ikke bare beskytte kundene og gi dem økt forutsigbarhet i egen økonomi. Det ville også bidra til mer edruelighet i boligprisutviklingen, og redusere risikoen for økonomiske bobler og kriser.

Selv om Finanstilsynet burde ha innført slike regler for lenge siden, er det ikke for sent. Og helt uavhengig av eventuelle krav, burde bankene starte å gi kundene bedre råd. Det må bli slutt på standardfrasen om at fastrentelån ikke lønner seg.

Men aller viktigst, kundene må forstå sitt eget beste. God nattesøvn er ikke luksus, det er helt fundamentalt i en uforutsigbar verden.

… krav om fastrentelån som den del av et lån som overstiger tre ganger inntekten

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.