«Jeg er stolt og ydmyk for å få dette vervet».

«Jeg er stolt og ydmyk over å få denne jobben».

«Jeg er stolt og ydmyk over å ha fått denne muligheten».

Bare de to siste årene har det blitt publisert over 1200 artikler i norske medier med dette uttrykket.

Hvorfor vil så mange si at de er stolte og ydmyke når de oppnår noe? Det lyder hult i våre ører som kommunikasjonsrådgivere. Når det du sier ikke oppleves som ekte, synker troverdigheten og engasjementet.

Men er det bare oss? Vi har forhørt oss med eksperter fra andre fagområder, retorikk og filosofi.

Problemet er at det er totalt klisjé, ifølge Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved Universitet i Bergen. Når du uttrykker noe som er viktig for deg, er det verste du kan gjøre å uttrykke det med klisjé. Da gjemmer du deg bak det noen andre sier.

Er det egentlig mulig å være både stolt og ydmyk? Å være stolt innebærer at du har gjort deg fortjent til noe, men samtidig er du ydmyk fordi du er uskikker på om du faktisk fortjener det. Den som sa «stolt og ydmyk» aller først, var antakelig både stolt og ydmyk. Når alle har blitt «stolte og ydmyke» blir utsagnet innholdsløst.

Ifølge retorikkeksperten er det lite som skal til for at du fjerner deg fra klisjéen. «Jeg er stolt, men jeg er også ydmyk» klinger ørlite bedre enn det overbrukte uttrykket. Det er naturlig å bli stolt over noe du har prestert eller oppnådd, men er du egentlig ydmyk når du omtaler deg som ydmyk?

Det er vanskelig å være både stolt og ydmyk samtidig, siden de er motsetninger. Når du sier at du er stolt og ydmyk, viser du at du ikke er ydmyk, men stolt, mener Espen Gamlund, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

Den som er ydmyk føler ikke noe behov for å framsnakke seg selv. Det er derfor noe ødeleggende med å uttrykke at man er ydmyk. Motsatsen til den ydmyke er skrytepaven, som ikke kan la være å framsnakke seg selv.

Hvis du er ydmyk, kan du vise det og ikke si det. På en annen side er det vanskelig å vise at du er ydmyk.

Neste gang du vil skrive at du er «stolt og ydmyk», kan du kanskje tenke gjennom følgende:

Hva er spesielt med denne situasjonen?

Hva betyr dette for meg?

Hvorfor er du stolt?

Hvorfor er du ydmyk?

Gjør du dette, blir det mer interessant og relevant å lese dine betraktninger. Ikke gjem dem bak en klisjé.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.