I kronikk i DN 17. desember påstår LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad at det er blitt innført et «testregime» i norsk skole og at det er årsaken til at flere unge sliter psykisk. Det er en altfor enkel analyse.

Det er vanskelig å si hvor mye av det opplevde stresset og de psykiske plagene som skyldes skolen, og hvor mye som skyldes en mer generell samfunnsutvikling, for eksempel fremveksten av sosiale medier. Pisa viser faktisk at læringsmiljøet er godt i skolen. Det er mer arbeidsro nå enn før, og mange føler tilhørighet til skolen. Det er bra.

Bjørnstad gir inntrykk av at staten påtvinger elevene massevis av prøver. I løpet av ti års skolegang gjennomfører elevene kun 12 statlige kartleggingsprøver på cirka to timer hver. Det gir verdifull kunnskap som skoleeier kan bruke til å følge opp skolene og elevene som sliter.

Bjørnstad har rett i at det finnes noen skoler og lærere som gir sine elever tett i tett med prøver i perioder. Skolene har et viktig ansvar for å hindre at unge utsettes for mye negativt stress over tid. Men det er ikke de få statlige kartleggingsprøvene som er problemet.

Det største problemet er ikke for høye faglige forventninger til elevene våre. Tvert om tror jeg vi har for lave forventninger til noen elever.

Altfor mange elever sliter med lesing, skriving og regning. Mange får ikke god nok oppfølging tidlig og mister mestringsfølelsen. Vi ser en direkte sammenheng mellom de som sliter med lesing og regning på nasjonale prøver i femte klasse og de som faller ut av videregående. Ungdom som faller utenfor skolen og sliter med faglig og sosial mestring, har større sannsynlighet for å utvikle psykiske problemer.

Jeg tror flere av disse elevene er tjent med mer praktisk undervisnings tidlig i skoleløpet. Derfor fornyer Høyre læreplanene, tredobler antall lærere som får videreutdanning og gir lærerne mer rom til å variere undervisningen og gå i dybden.

Vi trenger kartleggingsprøver i skolen for å vite hvordan det står til. Men de må brukes riktig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.