Flere innlegg i strømdebatten på tampen av juli, der artikkelforfatterne Øyvind Lund Martinsen og Erik Nævdal i DN samt Espen Gaarder Haug i Aftenposten, alle har pekt på manglende initiativ og vilje fra myndighetenes side til å ta nødvendige grep for å håndtere energisituasjonen.

Tor Grenness
Tor Grenness

Lund Martinsen mer enn antyder at det vi kjenner fra ledelseslitteraturen som «passiv, eller laissez-faire ledelse» beskriver regjeringens (manglende) ledelse på dette området best. Det lengste statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland tilsynelatende er villige å strekke seg er «å følge med» på situasjonen samt oppfordre produsentene til å spare på vannet, samt håpe at de følger oppfordringen.

Sett i lys av hvordan produsentene hittil har forvaltet vannressursene, ligger uttrykket «å tro på julenissen» snublende nær. Men ledelse legitimerer også styring.

Regjeringen kan altså gjøre mer enn å oppfordre. Den kan, dersom energisituasjonen krever det, rett og slett overstyre produsentene og regulere både strømproduksjon og eksport. Støres og Aaslands uttalelser viser underlig nok at å hevde dette stadig sitter langt inne.

Parallellen til debatten om lederlønn og bruk av bonus i statlig eide selskaper er slående. År etter år viser det seg at lønnsveksten hos ledere der langt overstiger det de fleste av oss får. Når det i tillegg viser seg at slepphendte styrer sørger for at de aller best betalte også får med seg bonusutbetalinger på størrelse med fire-fem vanlige årslønner, er det ikke overraskende at mange reagerer.

Hva er signalet fra eieren? Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) skriver i DN 25. juli at «Med ny regjering har staten sagt klart ifra, og praksisen i mange bedrifter forventes å endres». Fra håp til forventning, altså. Men er det nok?

Historien gir ikke mye grunn for … eh, håp. Det må kanskje skarpere lut til, og akkurat her er det kanskje noe å lære av utdannings- og integreringsminister Ola Borten Moe som prompte sparket hele styret i Forskningsrådet fordi han var misfornøyd.

Uansett holder det neppe med håp, forventning eller oppfordring, hverken til strømprodusenter eller styrer i statlig eide foretak. Hvis ikke regjeringen viser nødvendig handlekraft, er jeg redd de fleste av oss går en ny utrivelig vinter i møte, muligens med unntak av heldige mottagere av statens lederlønner – gjerne med en raus bonus på toppen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.