DN 23. juli skriver Kristin Lind og Per Vada i Energi Norge at jeg er negativ til NVEs forslag til ny nettleie. Det er helt riktig. Og av mange og gode grunner, som er godt opplyst i DN i sommer.

Lind og Vada slår et slag for kostnadsriktige tariffer. Kanskje ikke uventet? Det underlige er likevel at tonen fra Energi Norge var en annen, og langt mer samarbeidsorientert for bare kort tid tilbake. Energi Norge, Nelfo og Zero skrev i mai 2020 brev til OED-ministeren med oppfordring om å ta på alvor den massive motstanden mot NVEs forslag til ny nettleie.

En fellesnevner i mostanden er at NVEs ønske om kostnadsriktige tariffer gir et energiledd som er svært lavt, noe som vil premiere de som sløser med strømmen og rasere lønnsomheten for de som investerer i solceller og enøk. I brevet var et hovedbudskap at denne tilnærmingen (det såkalte marginaltapsprisprinsippet) må fravikes slik at nettselskapene kan utforme enkel og forståelig nettleie for husholdningskundene. Så hva har skjedd to måneder etter kan vi bare undres over. Men vi må kanskje legge til grunn at det er nettbransjens sanne ansikt som her kommer frem i Energi Norges debattinnlegg(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.