Nyhetsbildet er mørkt, og mange på min alder føler frykt for at krig og grusomhetene rykker nærmere. Det er ikke så rart. De fleste av oss er tett på krigen. Vi ser mye mer av krigen på Tiktok enn det som blir formidlet på norske medier.

Margareth Rasch-Hjelmeng
Margareth Rasch-Hjelmeng

Vi har sett den lille jenta bli sprengt, og vi har sett far og sønn bli skutt. Vi hører redselen i skrikene. Alt sammen på mobilen.

Gjennom kommentarfeltene på sosiale medier gir vi vår støtte. Vi kommer tett på, gir råd og motiverer «please stay safe», «get out of there»!

Vi identifiserer oss med folk vi ser på som venner, bare en tapping (på skjermen) unna, men likevel i en helt annen virkelighet. Vi er trygge, men likevel til stede.

Med pandemien i minne forstår vi at ingen er trygge før alle er trygge. Vi har også humor: «Putin must hate Nutella», siden han struper produksjonen av solsikkeolje. Men alvoret bak er skremmende. Dermed strupes også handel, trygghet for mat og arbeidsplasser over hele verden.

Det knyttes nye bånd. Usynlige, digitale bånd, på tvers av Europa. Mellom ungdommer i helt forskjellige situasjoner, men likevel i samme båt; vi har fremtiden foran oss. Og den fremtiden skal vi ha sammen.

Her om dagen spurte jeg elever på trinnet mitt hva de tenkte på da jeg sa «Europa». Det var mange ulike svar, blant annet EU, rikdom, felles verdier, ferier – og krig. «Krig» passer ikke inn her, krig er det siste vi i 10. klasse bør måtte tenke på. Men det må vi.

Vi har krigen i lommen, og vi engasjerer oss. Men vi må bort herfra. Fra krigen. Og vi står med åpne armer for dem som flykter fra krigen og kommer hit. Det er nye venner.

Svarene fra mange av dem jeg spurte gir en pekepinn. Fellestrekket er frihet og trygghet til å gjøre det man vil. Reise på ferie, få nye venner eller kjærester, forsterke verdiene og skape nye minner sammen. Da må vi samarbeide, og vi ungdommer har allerede knyttet bånd.

Internasjonale samarbeid som EU og Nato har kanskje ikke vært det vi ungdommer har vært mest opptatt av. Fellesskapet i Europa består uavhengig av EU, og i det fellesskapet er Ukraina for lengst medlem. Men EU har også bevist at veien ut av krig går gjennom internasjonalt samarbeid. EU fikk Nobels fredspris i 2012, med begrunnelsen: «Unionen og dens forløpere har gjennom mer enn seks tiår bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.»

Da besteforeldrene våre var små var Tyskland i krig med store deler av Europa. I dag har frontene for den frie verden flyttet seg østover, men det finnes en vei ut … EU kan være nøkkelen.

Og vi ungdommer knytter stadig nye bånd.

Vi ser mye mer av krigen på Tiktok enn det som blir formidlet på norske medier

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.