Når jeg er på fest opplever jeg ofte, litt utpå kvelden, at folk kommer og forteller meg hvordan det «egentlig» er i skolen. De fleste lærere opplever dette, for alle vet hva som skjer i et klasserom. Alle har jo vært der. Eva Grinde tar denne sjangeren til nye høyder i en kommentar i DN 25. oktober.

Grindes påstand er at Utdanningsforbundet snakker om dem som mangler en lærerutdannelse, men som likevel underviser i skolen, som en pariakaste. Hun hevder at vi snakker dem ned, så fort vi har sjansen, og at vi kynisk hamrer løs på disse menneskene.

Politikere som mener at lærere bør ha en lærerutdannelse, hevder hun at skriker ut sitt budskap, fullstendig uten saklig argumentasjon. Det var da veldig, Grinde. På hvilken kunnskap hviler denne kommentaren?

Grinde hevder at det ikke er så farlig at mange av de som jobber i skolen mangler lærerutdannelse. «For alt vi vet både elsker de jobben sin og gjør en god jobb». Hun skriver også at lærerutdannelsen først og fremst gir en «mental forberedelse» til å bli lærer. Det er bortkastet med en forskningsbasert utdannelse, ettersom lærerkvalifikasjoner likevel først og fremst er knyttet til «personlige egenskaper».

Tja, de fleste utdannelser og yrker bygger vel best på visse interesser, forutsetninger eller personlighet. Det er sikkert ikke lurt å bli psykolog uten en viss interesse for medmennesker. Det er også en fordel om økonomer har en viss interesse for matematikk. Men vi slutter ikke fra dette til at psykologer og økonomer kan klare seg uten en formell utdannelse. Det sniker seg inn en mistanke om at Eva Grinde kanskje tenker at det ikke er så nøye hvem som jobber med barn.

Ifølge Grinde har «mange» av de som underviser uten en lærerutdannelse, «masterutdannelse inkludert utdannelse i pedagogikk». Jeg sitter her med SSBs tabell over hva slags utdannelse de som underviser i skolen uten en lærerutdannelse, har. Jeg finner ingen kategori som passer til Grindes beskrivelse, men kan fort slå fast at den aller største gruppen helt mangler pedagogisk utdannelse. Og av disse har den største andelen ingen utdannelse etter videregående skole – den minste gruppen har utdannelse på høyere nivå.

Utdanningsforbundet mener ikke at de som jobber i skolen uten lærerutdannelse, er en pariakaste. Vi mener at de er en viktig gruppe mennesker, som bør rekrutteres inn i lærerprofesjonen. Arbeidsgiverne bør ta ansvaret for at så mange som mulig av disse kan få fullført en lærerutdannelse – enten de mangler undervisningsfag eller pedagogikk.

På den måten kan vi få bukt med at lærere mangler utdannelse i faget de underviser i. Vi kan også hindre at mange elever går ut av grunnskolen med karakterer satt av en person som ikke er lærer. Eller at hele klasser får uhensiktsmessig undervisning fordi vikaren mangler pedagogisk utdannelse.

Jeg mener at Eva Grinde i denne kommentaren synser om tallene som ligger bak lærermangelen, om hva en lærerutdannelse er, og om hvilke kvalifikasjoner en lærer trenger. Og hun tillegger Utdanningsforbundet holdninger og meninger vi aldri har gitt uttrykk for – og som hun heller ikke gir noen eksempler på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.