Innen 15. april skal alle 19-åringer ta sitt aller viktigste valg, kanskje bortsett fra livspartner. De skal bestemme seg for sin fremtidige yrkeskarriere – og valg av studieretning. De søker kanskje råd fra mor, far, skolen, nettet og i vennegjengen.

Jeg melder meg herved på som rådgiver. Velg teknologi. Jeg har aldri angret på valget jeg tok i 1983 som ledet meg inn porten på NTH – nå NTNU – for å studere datateknikk og telematikk. Et valg som har gitt meg svært mange spennende år i mitt yrkesliv, og jeg gleder meg hver dag til fortsettelsen.

Vi erfarer at unge i arbeidslivet søker mening i mye større grad enn foreldregenerasjonen. Og nettopp derfor er valg av ikt-fag et riktig valg. Ikt kan løse nær sagt alle samfunnsproblemer.

La oss gå gjennom noen eksempler.

Klimautfordringen engasjerer. Ikt er en del av løsningen. Det er en eksponentiell vekst innen utvikling av alternative energikilder. Ferger går over på strøm, og det første elektriske flyet har vært i luften. Stadig flere velger smarte strømløsninger i hjemmene sine for å få bedre oversikt over og mer effektivitet i eget strømbruk. Solcellepaneler på taket gjør at du produserer din egen strøm. Batteriteknologien er i en voldsom utvikling og muliggjør stadig lengre lagring av strøm. Norske Tibbers har også utviklet et slags digitalt batteri hvor du kan låne bort strømmen til naboen og få den tilbake når du har behov.

Helsesektoren står over for en massiv mangel på kompetanse, samtidig som stadig flere av oss lever lenger. Med velferdsteknologiske løsninger kan eldre bli boende hjemme lenger. Teknologiske løsninger gjør at du kan utføre stadig flere kontroller av din egen helse hjemmefra. Smarte klokker kan måle din helsetilstand og varsle deg før du selv er klar over at noe er galt. Og skulle det gå galt, er ikke sykebilen langt unna. Kunstig intelligens har tatt mål av seg å bekjempe kreft. Mulighetene er uendelige.

Berit Svendsen, leder for Vipps Internasjonal
Berit Svendsen, leder for Vipps Internasjonal (Foto: Gorm K. Gaare)

Teknologi hjelper folk ut av fattigdom. Gir skolegang for folk på landsbygda, flere får tilgang til lege når helsespørsmål kan løses over Skype, og kvinner får muligheter til å skape sin egen inntekt.

Da jeg begynte min karriere var det tilsvarende datakapasitet i en datamaskin som folk flest i dag har i smarttelefonen sin. Teknologi har forandret måten vi kommuniserer på, lever på og forholder oss til hverandre på. Mange selskaper som ikke evnet å omstille seg til nye tider har gått konkurs, men enda flere er skapt. Vi er avhengig av at enda flere unge velger teknologi for å skape nye virksomheter.

Jeg innrømmer teknologien også har budt på utfordringer – som den også kan løse.

Kriminaliteten har for lengst flyttet seg over på internett og mer inntektsbringende it-plattformer. Sikkerheten i nettet er truet. Noen påstår til og med at internett er ødelagt. Jeg tror imidlertid at det også finnes løsninger på de problemene. Derfor trenger vi flere gode hoder som velger teknologi.

Nå i forkant av selveste 8. mars vil jeg spesielt anbefale alle unge jenter å velge ikt-fag. Ikt-næringen har bare 26 prosent kvinner, og vi trenger at hele befolkningen er med på å løse alle de store utfordringene vi står ovenfor i Norge så vel som i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Har du en kommentar til politietterforskningen av Tidal, Nicki?
Slik gikk det da DN spurte superstjernen Nicki Minaj om Tidal-avsløringene.
01:04
Publisert: