Gull anses av mange som verdens mest ettertraktede råvare, og har hatt en sterk tiltrekningskraft på mennesker gjennom tusenvis av år.

Men mange kjøper ikke gull fordi de ønsker å lage en ring eller et armbånd, men fordi de er overbevist om en snarlig katastrofe, skriver money.cnn.com

- Disse investorene er overbevist om at gullprisen vil gå rett til værs og passere 10.000 dollar per unse når USAs regjering bryter sammen, sier Peter Hug, en av lederne i edelmetallforhandleren Kitco. Dagens gullpris er rundt 1.200 dollar per unse.

Hug sier at mange av disse er galninger og at de står for minst 25 prosent av all fysisk handel med gull i USA.

Flere har stusset over Hugs uttalelser siden Kitco som selskap er avhengig av disse «galningene» som vil forsikre seg mot et «end-of-the-world-scenario».

Forsikring

Gull har i lange tider vært sett på som en forsikring mot katastrofe. Ideen er at siden det er en begrenset mengde gull vil gull være den sikreste investeringen hvis det finansielle eller politiske systemet skulle bryte sammen.

Gull blir også sett på som en sikring mot sterk inflasjon og mulig dollar-sammenbrudd.

Tilhengerne av tankegangen om gull som en forsikring mot både det ene og andre har ifølge CNN vært dypt bekymret for den amerikanske sentralbanken Federal Reserves massive pengetrykking helt siden den store depresjonen på 1930-tallet. Da forbød også den amerikanske presidenten Franklin D. Rosevelt hamstring av gull i USA.

Den frittalende gullinvestoren Peter Schiff hos Euro Pacific Capital sier imidlertid at Hugs negative karakteristikk av gullkjøperne er urettferdig.

- Frykten for en økonomisk kollaps i USA er ikke irrasjonell. Jeg synes det er mer irrasjonelt når folk er selvtilfredse og ikke tror noe kan gå galt, sier Schiff til CNNMoney.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Smuglet 175 tonn gull

 

Panikkselger gull til Kina   (2013)


  Derfor mener Buffett at gull er en boble (2012)