Kerry ankom området tirsdag for å møte lederne i de tre provinsene i Nord-Irak som utgjør den autonome Kurdistan-regionen. Han skal blant annet møte Massoud Barzani, presidenten i irakisk Kurdistan.

Mandag hadde Kerry samtaler i Bagdad med statsminister Nuri al-Maliki og andre politikere fra hele det politiske og religiøse spekteret. Utenriksministeren sa i etterkant av møtene at Maliki gjentatte ganger bekreftet sitt løfte om å danne en ny regjering innen 1. juli.

Kerry vil oppfordre de lokale lederne i Kurdistan til ikke å trekke seg fra politiske prosessen i Bagdad.

Nøytrale

Senest søndag uttalte Kerry at USA ikke tar stilling til hvem som skal styre Irak, men at han har merket seg kurdernes, sunnimuslimenes og delvis også sjiamuslimers misnøye med Malikis lederskap.

USA ønsker at irakerne skal finne ledere som er innstilt på å være inkluderende og dele makten, ifølge Kerry.

Irakiske sikkerhetsstyrker er sterkt presset. Tirsdag formiddag manglet de kontroll over flere grenseposter. I tillegg har opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) kontroll over det viktige oljeraffineriet i Baiji, skriver BBC.

Les også:
- Hvis man børsnoterer så stikker staten av med alt i formueskatt
Her er Europas økonomiske paradis
Asia i dag: Frykter asiatisk gjeldsmareritt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.