Når sanksjonene, som i mange år har hindret landet i å selge olje til utlandet, blir opphevet, kan det føre til billigere bensin for bilister verden over. Oljeprisen falt øyeblikkelig da det ble kjent at partene var enige om en avtale.

En fjerning av sanksjonene vil åpne døren til et marked på over 80 millioner innbyggere for vestlige selskaper, og olje og gass ventes å trekke mange investorer til landet. Ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA har hoteller i hovedstaden Teheran hatt mange representanter fra utenlandske selskaper på besøk den siste tiden.

Åpne for å innta markedet

– Globale investorer vil aldri igjen oppleve at et land av denne størrelsen og med en slik utviklingsgrad som åpnes opp, sier sjeføkonom Charles Robertson i investeringsfirmaet Renaissance Capital.

Iran rangeres som verdens 27. største økonomi, med et brutto nasjonalprodukt på 437 milliarder dollar i fjor.

Shell, Total, Aker Solutions og Eni er blant selskapene som har opplyst at de er åpne for å innta markedet i Iran.

Avtalen innebærer at FNs økonomiske sanksjoner mot Iran utfases, men de kan gjeninnføres i løpet av 65 dager om Iran ikke overholder hva partene er enige om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bygger verdens lengste strømkabel

Prisene faller mer enn ventet i Sverige

Iran-avtalen: Vil bruke flere måneder på å implementere avtale

Se DNTV: I dag kan vi få unike bilder av Pluto

I dag kan vi få unike bilder av Pluto
NASA i høyspenn like før romsonde passerer Pluto.
01:04
Publisert: